Atomenergia

2023.05.08. 20:32

Szijjártó Péter energiaügyi tárgyalásokat folytatott az Egyesült Arab Emírségekben

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter több ország képviselőjével is energiaügyi tárgyalásokat folytatott hétfőn az Egyesült Arab Emírségekben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter több ország képviselőjével is energiaügyi tárgyalásokat folytatott az Egyesült Arab Emírségekben 2023. május 8-án

Forrás: Facebook

Fotó: Király Márton

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető Abu-Dzabiban tett látogatását követően arról számolt be Facebook oldalán, hogy többek között találkozott helyi hivatali partnerével, Sejk Abdalláh bin Zájid ál-Nahajannal, aki személyesen is sokat tett a régió stabilitásáért, a kapcsolat rendezéséért Izraellel, ami az elmúlt évtizedek kudarcai után az első sikeres lépés volt a közel-keleti béke irányába.

 

A világnak ebben a mai állapotában különösen nagy szükség van az olyan békepárti politikusokra, mint az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere

– szögezte le.

Tárgyalt továbbá az emírségekbeli energiaügyi miniszterrel, Szuhail bin Mohamed ál-Mazruival, és ezt követően hangsúlyozta közösségi oldalán, hogy Magyarországhoz hasonlóan az Egyesült Arab Emírségek is elkötelezett a nukleáris energia alkalmazása mellett.

Egyetértettünk, hogy az atomerőművek képesek egyszerre olcsón, biztonságosan, kiszámíthatóan és környezetvédő módon hozzájárulni országaink energiaellátásához

– közölte.

Szijjártó Péter a nap folyamán egyeztetett Mohamed Saker al-Markabi egyiptomi energiaminiszterrel is, akinek országa azonos kivitelőzővel, azonos technológiájú nukleáris reaktorokat épít, mint Magyarország.

A találkozóról beszámolva leszögezte, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen Magyarország számára, s minden más környezetkímélő energiatermelési módnak jóval nagyobb területigénye van, arról nem is beszélve, hogy a károsanyag-kibocsátás körülbelül 20 százalékát adó közlekedési ágazat elektromos átállásához nagy mennyiségű energiára van szükség.

Végül pedig tárgyalt Mika Lintila finn gazdasági miniszterrel is. Tájékoztatásában pedig rámutatott: 

Finnországot és Magyarországot nemcsak a finnugor rokonság köti össze, hanem az is, hogy világos álláspontot képviselünk: Európának szüksége van nukleáris energiára, mert atomerőművek építése nélkül lehetetlen sikerre vinni a zöld átmenetet és lehetetlen megvédeni a környezetünket a jövőben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában