Közoktatás

2023.05.19. 17:38

Új pedagóguséletpálya-törvény: egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat Pintér Sándor

Pintér Sándor belügyminiszter az új pedagóguséletpálya-törvényről szóló egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat szerdára – közölte a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.

MW

Pintér Sándor belügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A közleményben az áll: a három hónapja tartó átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést követően a parlamenti pártokkal is egyeztet a BM az új pedagóguséletpálya-törvényről, amely megalapozza a pedagógusok további jelentős béremelését is. Pintér Sándor a szerdai egyeztetésre a Fidesz–KDNP, a DK, az MSZP, a Momentum, a Jobbik és a Mi Hazánk frakcióvezetőit, politikusait, szakértőit hívta.

Mint írták, a BM bízik benne, hogy

a baloldali pártok ahelyett, hogy gyakran erőszakig fajuló tüntetéseket fűtenek, és bevallottan azért dolgoznak, hogy megakadályozzák a pedagógusbér-emelés fedezetét biztosító uniós források kifizetését, hajlandóak a higgadt, konstruktív párbeszédre

annak érdekében, hogy javuljon a gyermekek oktatásának színvonala és megtörténjen a pedagógusok béremelése.

A minisztérium az elmúlt hónapokban intenzív szakmai egyeztetést tartott az új pedagóguséletpálya-törvény tervezetéről a szakszervezetekkel, a Nemzeti Pedagóguskarral, szakmai és civil szervezetekkel – emlékeztettek. Kiemelték: az egyeztetések során több tucat tartalmi kérdésben is befogadták a szakmai javaslatokat. Az egyeztetések lezárultát követően a kormány benyújtja a parlamentnek a törvényjavaslatot – fűzték hozzá.

A közleményben kitértek arra is:

a pedagógusok további jelentős béremelésre, előmeneteli rendszerük egyszerűsítésére, teljesítményértékelési rendszerre, valamint köznevelési foglalkoztatási jogviszonyra számíthatnak. Emellett emelkedik alapszabadságuk, csökkennek adminisztratív terheik, megszűnik a kötelező minősítés.

A közlés szerint a kormány határozott célja, hogy a háború és a szankciók okozta nehéz helyzetben is folytassa a pedagógusok béremelését. Mint ismert, a kormány januártól 10 százalékos pedagógusbér-emelést tudott megelőlegezni, amíg

Brüsszel nem fizeti ki a Magyarországnak jogosan járó uniós forrásokat

– fogalmaztak.

Amikor Magyarország megkapja az uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógusbér-emelés következhet – írták, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy 2026-ra 800 ezer forint lesz a pedagógus-átlagbér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában