Migráció

2023.06.10. 21:09

Bakondi György: erővel akarják rávenni Magyarországot, hogy bevándorlóországgá váljon

Erővel akarják rávenni Magyarországot, hogy bevándorlóországgá váljon – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 szombat esti műsorában.

MW

Több száz migránssal a fedélzetén érkezik egy hajó a szicíliai Catania kikötőjébe 2023. április 12-én

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Orietta Scardino

A műsorban felidézték, hogy nemrégiben késsel támadt a bölcsődésekre egy szír migráns Franciaországban, ráadásul épp azon a napon, amikor Brüsszelben elfogadták a kötelező migránskvótáról szóló tervet. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója emlékeztetett arra, hogy 2015 óta terrorcselekmények sokasága történt Európában, Franciaországot különösen érintve.

RÉTVÁRI Bence; BAKONDI György
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója (b) a magyar-szerb határszakaszon lévő ideiglenes biztonsági határzárnál tartott sajtótájékoztatón Röszke közelében 2023. június 6-án
Fotó: Rosta Tibor / Forrás: MTI

Bakondi György rámutatott: 

az illegálisan, a szervezett bűnözésen keresztül Európába érkező emberek nemzetbiztonsági veszélyt jelentenek, mivel nincsenek róluk adatok, nem ismert a személyazonosságuk, és ha korábban nem kerültek a rendőrség vagy a titkosszolgálatok látókörébe, akkor bejuthatnak Európába.

A főtanácsadó a konkrét francia esettel kapcsolatban megjegyezte, hogy még nem ismert minden információ, annyit lehet tudni, hogy a támadó menedékkérelmét Svédországban fogadták el, majd Franciaországba utazott, ahol azonban elutasították, ám mégis ott maradhatott. Bakondi György szerint a megrázó eset egyértelműen jelzi, hogy az illegális bevándorlás rendészeti, nemzetbiztonsági, egészségügyi veszélyt jelent.

A főtanácsadó a műsorban elmondta, a magyar kormány 2015 óta hangsúlyozza, az illegális behatolást meg kell állítani. Kifejtette, csak akkor lehet kiszűrni az illegális bevándorlókat, ha ez már a külső határon megtörténik. 

Egyértelműen vannak olyan illegális bevándorlók, akik a jogszabályokat, a határvédelmi erőket semmibe véve akarnak bejutni Európába, miközben arra hivatkoznak, hogy ők menekültek

– mondta Bakondi György.

A líbiai parti őrség által partra szállított illegális bevándorlók várakoznak a fővárostól, Tripolitól keletre fekvő Garaboli kikötőjében 2023. április 25-én
Forrás: MTI/EPA/STRINGER

Aki biztonságos országból érkezik, azonban erőszakos cselekményt követ el, eltitkolja személyazonosságát, az nem jogosult a Európa külső határának átlépésére – szögezte le a főtanácsadó. Hangsúlyozta: 

a határvédelem finanszírozásában Magyarország magára maradt, sőt, kötelezettségszegési eljárások indultak vele szemben, miközben a schengeni határokat védte.

Bakondi György kitért arra: az, hogy a valódi menekültek az első biztonságos országban védelmet kapjanak, teljesen jogszerű, és az ENSZ vonatkozó jogszabályainak megfelel. Példaként hozta az Ukrajnából menekülőket, akikről Magyarország gondoskodik.

A főtanácsadó kritikával szólt az uniós belügyminiszterek tanácsának brüsszeli üléséről, amelyen elfogadták annak a mechanizmusnak a jogszabálytervezetét, amely rögzíti, miként osztják szét a bevándorlókat az unió tagállamai között. Figyelmeztetett: 

a brüsszeli döntéssel kijelölhetnek egy országot, ahová áttelepíthetik az illegális bevándorlókat, és ennek az országnak kell vállalnia minden kockázatot, el kell tartania ezeket a bevándorlókat.

A főtanácsadó szerint egyértelműen látszik, hogy meg akarják kerülni az Európai Tanácsot (ET), ahol ugyanis egyhangú döntés szükséges. Úgy vélte, ezért vitték a kérdést a belügyi tanács elé, ahol a nagyobb országok dönthetnek, és azon is látszott, hogy nem volt valódi vita, hogy húsz perccel a döntés előtt osztották ki a tájékoztató anyagokat.

Hangoztatta: 

erővel akarják rávenni Magyarországot, hogy bevándorlóországgá váljon. Erre 2015 óta több kísérlet történt, azonban a magyar emberek ezt eddig mindig elutasították 

– tette hozzá.

Bakondi György elmondta, hogy a Magyarország által eddig a határvédelemre fordított 690 milliárd forintos összeg megtérítése szóba sem került. Hangsúlyozta, hogy Magyarország mindent meg fog tenni, hogy a magyar emberek által több alkalommal kinyilvánított akaratát megvédje, és a kormány minden fórumon képviselni fogja azt az álláspontját, hogy megállítsa a döntés végrehajtását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában