Támadások

2023.06.09. 07:24

Magyarország ismét kész ellátni az EU soros elnökségét

Magyarország tizenkét éve már ellátta az Európai Unió soros elnökségét, Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt, mindenki elégedett volt a munkánkkal, és készek vagyunk ismét ellátni az elnökséget 2024 második felében - mondta az Info TV francia hírtelevízió vitaműsorában Hidvéghi Balázs.

MW

Képviselők az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2023. április 17-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

A Fidesz európai uniós parlamenti képviselője csütörtökön arra reagált, hogy több európai parlamenti képviselő és miniszter "antidemokratikus elhajlások" miatt kétségbe vonta Magyarország képességét az elnökség menedzselésére.   

Hidvéghi Balázs a Magyarország által az uniós elnökség idején elsődlegesnek tekintett kérdések között fontosnak nevezte a hagyományos értékek, így a család és a házasság védelmét. Az illiberális demokráciával kapcsolatban kifejtette, hogy 

a liberalizmus ma Európában inkább baloldaliság, a multikulturalizmus előtérbe helyezése a hagyományos, nemzeti kultúrával szemben, az LGBT-ideológia erőltetése a család és a házasság hagyományos fogalmával szemben. Valójában ez támadás a hagyományos értékekkel szemben. Az Európai Parlament, a brüsszeli szervek nem fogadják el a más, a konzervatívabb értékeket. Mindenki kizárólagosan ezt gondolja, hogy ez az a baloldali liberális demokrácia az elfogadható

- mondta. Ezzel szemben a képviselő az EU sokszínűségét, egymás tiszteletben tartását szorgalmazta, és elítélte a kettős mércét, amely gyengíti Európát.   

Az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos magyar véleményt firtató műsorvezetői kérdésre válaszolva Hidvéghi Balázs leszögezte: "számos akalommal egyértelműen elítéltük az agressziót, a miniszterelnök és az államfő egyaránt. Ebben nincsen vita, vannak bizonyos bírálataink egyes gazdasági szankciókkal kapcsolatban, elősorban az energia területén. Egyelőre nagyban függünk az orosz energiától, a gáztól és a kőolajtól, és nem csak Magyarország, hanem inkább az egész térség. Néhány szankció nem volt helyénvaló, és kifogásaink vannak az Ukrajna nyugati részében, a magyar határ túloldalán, Kárpátalján  élő magyar kisebbséggel való bánásmóddal kapcsolatosan is.  Itt elnyomják a kisebbségeket, és szívesen látnánk ezen a téren változásokat az ukrán kormány részéről. Ha Ukrajna integrálódni akar Európába és együtt akar velünk működni, néhány európai feltételt és értéket integrálnia kell."   

Emmanuel Macron francia elnöknek a háborúval kapcsolatban a minap Pozsonyban kifejtett álláspontja kapcsán Hidvéghi Balázs rámutatott: "az EU és NATO nem áll háborúban Oroszországgal. (.) Támogatjuk Ukrajnát, elítéljük ezt az atrocitást, de mi magyarok békét szeretnénk. Márpedig nagyon nehéz békét teremteni, a háború közben elkezdeni a tárgyalásokat. Ez háború, ez agresszió  a független, szuverén Ukrajna ellen, de szerintem veszélyes arról beszélni, mintha már mi is háborúban lennénk. Békét kell teremteni, és ez nagyon nehéz" - jegyezte meg.

Támadások kereszttüzében hazánk

Az Európai Parlament állásfoglalásával párhuzamosan aktivizálták magukat a Magyarország ellen felszólaló szokásos lobbisták is − fejtette ki a Magyar Nemzetnek a Magyarország soros uniós elnökségét támadó EP-állásfoglalás utóhatásairól Gát Ákos Bence, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Euró­pa Stratégia Kutatóintézetének kutatója. 

A Danube Institute külkapcsolati vezetője példaként említette Alberto Alem­manót, aki a Politico brüsszeli lapnak különböző alternatívákat vázolt fel arra, hogyan lehetne szabotálni a magyar elnökséget. Alemmano egyébként az HEC Paris európai uniós jogi professzora és a The Good Lobby alapítója.

Gát Ákos Bence szerint sokat elmond az illető hozzáállásáról az, hogy a cikkben Magyarországot és Lengyelországot konzekvensen „engedetlen”, „rebellis” országoknak nevezi, amely egyfajta birodalmi szemléletet sugall, holott az EU eredeti hivatása, hogy független nemzetek szabad együttműködését segítse elő.

Gát Ákos Bence emlékeztetett arra, ha az ­uniós jog megsértésének vélelme felmerül, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljáráson keresztül állapodik meg a tagállammal, vagy ennek hiányában az Európai Unió Bírósága dönt, amely ítéleteket Magyarország is mindig tiszteletben tartja. 

Abból a tényből, hogy Magyarország ellen 7-es cikkes eljárás van folyamatban, szintén nem következik, hogy az ország megsértené az uniós jogot vagy uniós értékeket. Egyrészt nem szabad elfelejteni, hogy az eljárás még nem zárult le. Azzal, hogy megelőlegezik annak hazánk számára hátrányos kimenetelét, összekeverik az „ítéletet” a „váddal”, amellyel éppen Magyarország bírálói sértik meg súlyosan a jogállamiság elvét – emelte ki a szakértő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában