Rendkívüli ülés

2023.06.12. 23:15

Pénteken tárgyalhatja a parlament a pedagógusi életpályáról szóló törvényjavaslatot

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte a kormány péntekre. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes erről szóló levele a parlamenti honlapon olvasható – írja az MTI.

MW

Az Országgyűlés plenáris ülése 2023. június 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A dokumentum szerint a kormány öt törvényjavaslat megvitatását javasolja a parlamentnek. A helyi adókról, a nemzetiségek jogairól, a bányászatról szóló törvények módosítását, a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről, valamint a pedagógusok új életpályájáról szóló előterjesztéseket javasolja napirendre venni a kabinet.

Semjén Zsolt azzal indokolta a kezdeményezést, hogy a rendkívüli ülés megtartása ezen indítványok mielőbbi elfogadása, illetve „az ezt biztosító egyes eljárási szakaszok lezárása miatt szükséges”.

Az indítványokkal összefüggő szavazásoknak az őszi ülésszakra történő halasztása fontos jogalkotói célkitűzések késedelmes megvalósítását eredményezné, illetve ha kitolódik a döntések végrehajtásának előkészítése, az számos problémát okozhat a jogalkalmazásban – közölte a miniszterelnök-helyettes.

A kormánypárti képviselők által kezdeményezett, a helyi adókról szóló törvény módosítása kimondaná, hogy a helyi önkormányzat nem vethet ki adót a termőföldre. A parlament nemzetiségi bizottságának kezdeményezésére a jogalkalmazói tapasztalatok, valamint a nemzetiségek képviselőinek visszajelzései alapján változtatnának a nemzetiségek jogairól, valamint a választási eljárásról szóló törvényen.

A bányászati törvény módosításával megszűnik a 11,5 kilogramm töltettömegű PB-gázpalackra és a lakossági tartályos PB-gázra vonatkozó hatósági ár. A kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényjavaslat az állam tulajdonában álló egyes kastélyok, kúriák, udvarházak további fejlesztését és fenntartását új alapokra helyezi azáltal, hogy azok tulajdonjogának átruházását vagy vagyonkezelésbe adását lehetővé teszi.

A pedagógusok életpályájáról szóló törvényjavaslat a benyújtó Belügyminisztérium szerint megalapozza a pedagógusok társadalmi, szakmai megbecsülését, további jelentős béremelését. A törvényjavaslat elfogadása esetén a pedagógusok a közalkalmazotti jogviszonyból átkerülnek a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba, egyebek mellett változik az óraszámuk, és létrejön a teljesítményalapú bérezési rendszerük is.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka az országgyűlési törvény szerint június 15-ig tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában