Elvárások

2023.09.13. 20:41

Az EP jelentése szerint egyelőre nem folytatódhat Törökország uniós csatlakozási folyamata

Amennyiben a török kormány nem változtat határozottan az irányvonalán, a jelenlegi körülmények között nem folytatódhat Törökország uniós csatlakozási folyamata - áll az Európai Parlament által szerdán elfogadott jelentésben.

MW

Várhelyi Olivért, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagját (b) fogadja Hakan Fidan török külügyminiszter Ankarában 2023. szeptember 6-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Necati Savas

A jelentést megszavazó képviselők hangsúlyozták: Törökország továbbra is uniós tagjelölt, NATO-szövetséges és kulcsfontosságú partner a biztonság, a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok, valamint a migráció terén, azonban elvárják a török vezetéstől a demokratikus értékek, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartását, valamint az uniós jogszabályok, elvek és kötelezettségek betartását. 

A képviselők azt szorgalmazzák, hogy Ankara és az EU mozduljon el a szorosabb partnerség felé, és találjon hatékony keretet az EU-Törökország kapcsolatok számára. A jelentés sürgeti Törökországot, hogy további késedelem nélkül ratifikálja Svédország NATO-tagságát. 

Az uniós testület üdvözölte, hogy Törökország az ENSZ Közgyűlésében megszavazta Oroszország Ukrajna elleni háborújának elítélését, valamint megerősítette az ország szuverenitása és területi integritása melletti elkötelezettségét, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy Ankara nem támogatja az ENSZ keretein kívüli szankciókat. 

A jelentés elismerte, hogy Törökország fogadja be a világ legnagyobb, közel négymillió fős menekült népességét.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában