Család és biztonság

2023.09.14. 11:06

Novák Katalin: ma a családok szabadságharcát vívjuk (videó)

A családpártiság legyen nemzeti minimum! – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön, az V. Budapesti Demográfiai Csúcs nyitónapján a Szépművészeti Múzeumban.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond az V. Budapesti Demográfiai Csúcs első napján a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

– Ötödik alkalommal lehetek a házigazdájuk a budapesti demográfiai csúcson – fogalmazott Novák Katalin a Magyar Nemzet tudósítása szerint. A köztársasági elnök jelezte, hogy jó, ha az ember a személyes tapasztalatait is beépíti a családokért végzett munkába. Az államfő köszönetet mondott az előadása előtt színpadra álló kárpátaljai református gyerekeknek és karvezetőjüknek, hogy elhoztak valamit abból a helyzetből, ahogyan Kárpátalján élnek. A gyerekek énekére utalva leszögezte:

Ígérjük, nem hagyjuk a templomot és az iskolát.

Ma a családok szabadságának a harcát vívjuk

– A budapesti demográfiai csúcson minden a szabadság körül forog – húzta alá az államfő. Mint mondta, a szabadság illatát annyira megszoktuk, hogy el sem tudjuk képzelni az életet nélküle.

– A magyarok nem ingyen kapják a szabadságot, újra és újra meg kell küzdenünk érte. Ma a családok szabadságának a harcát vívjuk 

– tette hozzá.

Novák Katalin előadását itt tudja meghallgatni:

Nem volt hiábavaló a harc

Az államfő felidézte, hogy amikor ő gyermekeket vállalt, családellenes időket éltek Magyarországon. Mint emlékeztetett, egyre kevesebben merték vállalni a házasságot, és történelmi mélypontra zuhant a gyermekvállalási kedv. – Úgy is tűnhetett, hogy a magyar családok lemondanak a jövőről, s így a magyar nemzet ügye is elveszett. De a családok nem hagyták magukat, szabadságharcba kezdtek, kiálltak a jövőért, egy olyan országot harcoltak ki, ahol érték az emberi élet. Ahol megbecsülés jár az időseknek, ahol a fiatalok szabadon dönthetnek arról, hogyan szeretnének élni. Egy olyan országot, ahol a gyermeket vállaló nem jár rosszabbul, mint aki lemond a saját családról – húzta alá.

– A családok szabadságharca nem volt hiábavaló 

– hangsúlyozta Novák Katalin.

Az V. Budapesti Demográfiai Csúcs délelőtti programját itt nézheti meg:

Kiemelte, hogy családbarát fordulat történt Magyarországon, a házasságkötések száma megduplázódott, az abortuszok száma felére csökkent. – Nálunk nőtt a legjobban a gyermekvállalási kedv Európában. Nőtt a családok életszínvonala – sorolta az államfő, jelezve: a családok szabadságharca azonban nem ért véget, a jövő ugyanis veszélyben van. 

– A fejlett világba beköszöntött demográfiai tél most jégkorszakba fordul. Miközben kongatják a vészharangot a klímaváltozás miatt, a világ valódi változására alig figyel valaki. Ha ugyanis a gyermektelenség válik általánossá, szeretett és biztonságosnak hitt világunk szertefoszlik. Ha nincs gyermek, akkor nincs jövő 

– mutatott rá.

A családok tizenkét pontja

Novák Katalin rámutatott, hogy a bibliai tizenkettes szám a magyar szabadságharcok történetében is jelentős szerepet játszik. – 175 évvel ezelőtt, az 1848-as forradalom idején 12 pontot fogalmaztak meg hőseink, ez a magyar szabadság vastörvénye, a magyar családok szabadságharcának is legalább 12 alapvetése van – húzta alá.

– Mit kívánnak a magyar családok? 

– tette el a kérdést a köztársasági elnök.

 

Mint mondta, elsőként azt, hogy legyen béke, szabadság és egyetértés, kívánjuk a nevelés szabadságát, a gyereknevelés a szülők joga és felelőssége, nincs helye semmilyen ideológiának. Az államfő szerint a második, hogy nem hagyjuk, hogy megfosszák gyermekeinket az önazonosságukból fakadó biztonságérzetüktől: aki kislánynak született, nőhessen fel lányként, aki kisfiúnak, fiúként.

– Három: a döntéshozók ne lázítsanak a családok ellen, legyen nemzeti minimum a családpártiság. Négy: Magyarország ne adja hozzájárulását a családellenes döntésekhez. Öt: biztonságot a családoknak, az óvodáink, iskoláink, falvaink, városaink legyenek biztonságban. Hat: megfelelő lehetőséget a gyermekeseknek, azaz ne járjon rosszabbul az, aki gyermeket vállal, mint az, aki önként lemond erről. A gyermekvállalás ne válhasson szegénységi kockázattá – jegyezte meg.

A családok 12 pontját a Facebook-oldalára is kiposztolta az államfő:

Az államfő szerint a hetedik pont, hogy ne legyen anyagi akadálya a vágyott gyermekek megszületésének, míg a nyolcadik, hogy megbecsülést kell biztosítani az időseknek, hiszen megdolgoztak szüleink és nagyszüleink Magyarország gyarapodásáért. Kilencedikként említette a nők választási szabadságát, azaz hogy ne kelljen lemondania a nőknek a gyermek miatt a munkáról, illetve a gyermekről a munka miatt. Megbecsülést a főállású édesanyáknak!

– Tíz: védjük meg a saját otthonunk biztonságát, segítsük a fiatalokat az otthonteremtésben, tizenegy: versenyképes köznevelés, korszerű egészségvédelem. Tizenkettő: figyelmet a határon túli magyar családoknak, szülessen bárhol, az anyaországban vagy a határainkon túl, lehessen magyar, mert számunkra minden magyar gyermek ajándék 

– szögezte le Novák Katalin. Hozzátette:

Egyenlőség, szabadság, testvériség. Ma a családok szabadságharcát vívjuk.

Egyházi áldással indult a program

A Budapesti Demográfiai Csúcs 2015 óta a demográfiai kérdések legjelentősebb nemzetközi stratégiai fóruma. A kétnapos rendezvény kulturális előadással indult, közreműködött mások mellett a Pro Musica Leánykar, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és az Urban Verbunk. Ezután II. Efrém Ignác, a Szír Ortodox Egyház pátriárkája, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Balog Zoltán református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke, Kondor Péter evangélikus püspök és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija áldották meg a rendezvényt és az azon résztvevőket.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes műsora az V. Budapesti Demográfiai Csúcs első napján a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 14-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A részletes programról itt olvashat: https://budapestidemografiaicsucs2023.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában