Álláspont

2023.09.08. 08:29

Szánthó Miklós: brüsszeli imperializmus helyett magyar út!

Brüsszel föderalista törekvéseit a birodalmi logika jellemzi, az Európai Unió országainak ezért a szuverenista magyar utat kellene követniük – hangsúlyozta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a lengyelországi Karpaczban zajló Gazdasági Fórumon.

MW

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója beszél a CPAC Magyarország kétnapos konzervatív konferencia megnyitóján a Bálna Budapestben 2023. május 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Alapjogokért Központ pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az Európa jövőjéről szóló kerekasztal-beszélgetésen Szánthó Miklós a jövő évi EP-választások kapcsán úgy vélte, az tisztán meg fogja mutatni, hogy a 21. századi politika új törésvonala föderalisták és szuverenisták között húzódik.   

Előbbi ki akarja szervezni a tagállami döntéshozatalt Brüsszelbe, utóbbiak viszont a szerződésekben rögzített hatásköreikért küzdenek; ezért 

a konzervatívoknak „meg kell valósítaniuk a liberálisok rémálmát: a nemzeti erők nemzetközi összefogását”, amelyben a magyar, a lengyel és az olasz jobboldalra kiemelt szerep hárul 

– fejtette ki az Alapjogokért Központ vezetője.   

A kontinens jelenlegi helyzetéről azt mondta, az ideológiai és geopolitikai problémák valójában összefüggnek. 

Európa ma még gazdag, de már gyenge, miközben elveszíti a lelkét: jóléte a történelmi múltjából fakad, miközben épp hagyományait, kultúráját igyekszik megtagadni a politikai korrektség, az eltörléskultúra és a woke jegyében 

- tette hozzá.   

„Márpedig aki elfelejti múltját, az újra és újra megismétli annak hibáit” – utalt az uniós és liberális elit téves geopolitikai helyzetértékelésére az ukrajnai háború kapcsán.   

Arra a kérdésre, hogy mi lehet a sikeres stratégia „Európa lelkének megmentésére”, úgy válaszolt: 

„Nem szabad a liberálisok szabályai szerint játszani”, meg kell nézni a magyar példát, amely szembemegy a liberális fősodorral, ha meg kell védeni a nemzeti identitást, állami szuverenitást, a határokat, a családot vagy a gyermekeket.

A magyar jobboldal sikere frusztrálja is Brüsszelt, a választók viszont értékelik ezt a politikát, melyet a négyszer egymás után elért kétharmados győzelem mutat. „Bátornak és demokratának kell lenni, ennyi az egész” – jelentette ki Szánthó Miklós a közlemény szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában