Kormányinfó

2023.10.25. 18:10

Csok Plusz néven új otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány (videó)

A kabinet célja továbbra is az, hogy minden kívánt gyermek mielőbb megszülethessen.

MW

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j), Csák János kulturális és innovációs miniszter (k) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. október 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Jön a Csok Plusz!

Magyarország legcsaládbarátabb kormányzatával él, az elérhető családtámogatásokat 233 ezer család vette igénybe 2015 óta. A kormányzat ebben az időszakban 754 milliárd forintot szánt a családok támogatására – idézte fel a kormányzati tájékoztatón Csák János kulturális és innovációs miniszter, írja a Magyar Nemzet.

Bejelentette: a kormány szerdai ülésén áttekintette, hogyan tudják a családtámogatási rendszer a jelenlegi piaci viszonyokhoz igazítani. A kormány szándéka, hogy a támogatást minél több család igénybe tudja venni, és minden kívánt gyerek meg tudjon születni – hangsúlyozta.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

A falusi csok megmarad, az ötezer fő feletti településeken

új konstrukciót vezetnek be Csok plusz néven.

A hitel összege gyerekszámtól függően 15 millió, 30 millió, illetve 50 millió forint lesz, három százalékos kedvezményes kamat mellett. A hitel futamideje 10–25 évig terjed, a kölcsönt édesanyák 41 éves korukig vehetik fel.

CSÁK János
Csák János kulturális és innovációs miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. október 25-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A kedvezményes kamatozású kölcsön telekvásárlásra nem használható fel. Az első közös otthon érdekében nyolcvanmilliós határt szabtak meg, lakásbővítés céljából 150 millió forint a limit.

Az első évben csak a háromszázalékos kamatot kell fizetni, ha megszületik a gyermek, egyéves hitelmoratóriumot lehet kérni. A második gyermek után tízmillió forintot elengednek a tartozásból.

A falusi csok esetében egységesítették a gyermekek után járó, vissza nem térítendő támogatás rendszert – sorolta az intézkedéseket Csák János.

A kulturális és innovációs miniszter az otthonteremtési támogatással kapcsolatban közölte azt is, hogy

november közepére kidolgozzák az új otthonteremtési támogatási szabályokat, a támogatás felülről nyitott, azaz bárki megkaphatja, aki szeretné.

Hozzátette: a jövőben megszületendő gyermekeknél lehet élni a lehetőséggel, de akinek a jövőben születik gyermeke, az már az új rendszerben a második gyermek után járó magasabb összeget veheti fel. Lakáscserére is lehet igényelni a támogatást, ebben az esetben az önrész 20 százalék. – Az államilag támogatott kamat is marad 3 százalék – hangsúlyozta.

Az igénylés felvételeiről elmondta, hogy

értelemszerűen házastársak vehetik fel a támogatást, amennyiben pedig a vállalt gyermek nem születik meg, a hitelt vissza kell fizetni. Örökbefogadás esetén ugyanazok a szabályok vonatkoznak a családokra.

Gulyás Gergely: a leghatározottabban elítéljük az Izrael elleni támadást

Továbbra is a leghatározottabban elítéljük az Izrael elleni terrortámadást – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a Kormányinfón.

A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar kormány elismeri Izrael függetlenségét.

A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az eszkaláció – emelte ki, hozzátéve: minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni az államok közti háborút.

A miniszter szavai szerint Európának kiemelt érdeke, hogy a térségbeli államok megőrizzék a szabadságukat és a biztonságukat. Ezért is kell segíteni például Egyiptomot, hiszen

ha nem így teszünk, akkor százezrek, milliók jöhetnek Európába.

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. október 25-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Tizenöt magyar van Gázában

Eddig 445 magyar állampolgárt hoztak haza Izraelből – mondta Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter  fontosnak nevezte, hogy tegyenek meg mindent a túszok kiszabadítása érdekében. Hozzáfűzte: Magyarország sokat tett a veszélyben élő magyar állampolgárok kiszabadításáért. Jelezte ugyanakkor, hogy 15 magyar továbbra is Gázában tartózkodik.

„Mindannyian épségben vannak” – hangsúlyozta, megjegyezve: velük folyamatos a kapcsolattartás.

Közölte: négy családról van szó, tíz kiskorú gyermekkel. A legfiatalabb gyermek négy hónapos – mondta, hozzáfűzve:

a kormány mindent megtesz a kint rekedt magyarok mielőbbi hazatérése érdekében.

Nem támogatja az uniós költségvetés-módosítási javaslatot a kormány

A magyar kormány nem támogatja az uniós költségvetés-módosítási javaslatot – jelentette ki Gulyás Gergely.

A politikus azt mondta: több okból sem támogatják a javaslatot. Elfogadhatatlannak tartják, hogy „Brüsszel több pénzt kér”. Kijelentette,

a migránspaktum végrehajtását a kormány összeegyeztethetetlennek tartja Magyarország érdekeivel, és ellentétesnek Európa érdekeivel is.

A brüsszeli bürokraták fizetésemelését sem tudják támogatni – folytatta.

Közlése szerint jelenlegi formájában nem tartják jónak az Ukrajna támogatására vonatkozó részt sem. A javaslat szerint ugyanis négy évre adna támogatást az unió Ukrajnának.

Nem tartják jónak, hogy Ukrajna támogatását beemeljék az uniós költségvetésbe – húzta alá.

Újabb 75 milliárddal segíti Krausz Ferenc kutatását a kormány

Csák János beszámolt arról is, hogy a kormány jóváhagyta Krausz Ferenc, Nobel-díjas magyar tudós újabb kutatásának a finanszírozását. 2023–2030 között további 75 milliárd forintot kap az az orvostechnikai megoldás, ami segít megelőzni és korán felismerni a betegségeket – ismertette a miniszter. A Neumann János program vezetését elvállalta Krausz Ferenc – tette hozzá.

Gulyás: Gyurcsány Ferencékkel soha nem volt közös ünnep

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, üzenetértéke van annak, hogy a Momentum képviselői nem szavaztak a terrorellenes határozati javaslatra. Gyurcsány Ferencékkel soha nem volt közös ünnep – mondta egy másik kérdésre a miniszter, írja tudósításában az Origo.

Teljesen elfogadhatatlan, amit Bulgária tett

Teljesen elfogadhatatlan, amit Bulgária tett a gáztranzitdíj-emelés kapcsán, ellentétes az uniós joggal is – mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. Ez egy büntetőadó, ami az Oroszországból érkező nyersanyagokat sújtja, keresik a jogi lehetőségeket a döntés ellen – tette hozzá a miniszter.

„Uniós külügyi főképviselőnek sem muszáj lenni”

Gulyás egy másik kérdésre azt mondta, uniós külügyi főképviselőnek sem muszáj lenni. Nem volt napirendi pont a kormányülésen a kormányfő pekingi útja – mondta a miniszter.

Gulyás: nem jó gazda a főváros vezetése

Kényszer szülte lépés, nem helyes, nem jó gazda a főváros vezetése, mivel Tarlós István 200 milliárdos tartalékkal adta át a vezetést, míg most ilyen lépésekre kényszerülnek – mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely. Reméli, hogy a főváros eleget tesz a törvényi kötelezettségeinek a jövőben, és képes lesz ellátni az alapvető feladatait. Eddig azt gondoltuk, hogy a választás a szolgáltatások minőségéről és nem a létéről szól – mondta a miniszter.

CSÁK János; GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j), Csák János kulturális és innovációs miniszter (k) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. október 25-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Miért öntötte le vörös festékkel a Momentum az építési kerítést?

Ma az Izrael elleni támadást elítélő határozati javaslatról való távolmaradás és a Karmelita építési kerítésének vörös festékkel való leöntése között akár összefüggés is lehet a Momentumnál – mondta Gulyás annak kapcsán, hogy október 23-án a Momentum a Hamász terroristák melletti tüntetéseken többször használt vörös festékkel öntötte le a Karmelitánál lévő építési kerítést.

Ez mindenkinek rossz hír

Hosszú távú háborúra rendezkedett be Oroszország, és ez mindenkinek rossz – mondta egy másik kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az EU-ban vannak szabályok

Az Európai Unióban a látszat ellenére vannak szabályok, így az uniós tagságnak világos kritériumai vannak, és mindenkinek meg kell felelnie ennek – mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. Magyarország a garancia arra, hogy a nem felkészült országokat felvegye az Unió, mivel ezen a területen egyhangú döntés kell – tette hozzá a miniszter.

Semmiképpen nem lesznek járványügyi intézkedések

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, semmiképpen nem lesznek járványügyi intézkedések, ha a Covid erősödik, mert ma már nem jár olyan veszélyekkel, mint korábban. Nem kötelezik 18 fokos hőmérsékletre a közigazgatási munkahelyeket és állami intézményeket – mondta egy másik kérdésre a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában