Melegkonyhai szakácsverseny

2023.10.25. 21:13

Keresik Magyarország legjobb ételét, elindult a nevezés a versenyre

Elindult a nevezés a Magyarország étele 2024 versenyre, amelyre december 15-ig lehet jelentkezni, a repcepteket pedig december 29-ig kell beküldeni.

MW

Ételeket tálalnak a Magyarország étele 2023 szakácsversenyen a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában 2023. március 18-án

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a verseny szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy immár hetedik alkalommal hirdetik meg a Magyarország étele melegkonyhai szakácsversenyt, amelyre szerte a Kárpát-medencéből várják a jelentkezőket. 

RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyarország étele 2024 verseny sajtótájékoztatóján az Agrárminisztériumban 2023. október 25-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Az idei megmérettetést a „Csak tiszta forrásból” mottóval rendezik meg.

Az államtitkár a szakácsversenyt össznemzeti megmérettetésnek nevezte, amely lehetőséget biztosít a magyar gasztronómia kiválóságainak, hogy helyi alapanyagok felhasználásával megmutassák tudásukat, és minél természetesebb és egészségesebb ételeket hozzanak létre. 

A verseny célja a magyar hagyományokon alapulva az ételek megújítása. 

Rétvári Bence azt mondta: reményei szerint a versenyen résztvevő ételek közül minél több kerül majd be a hazai éttermek kínálatába.

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerint a hetedik alkalommal megrendezendő megmérettetés azt bizonyítja, hogy ez egy sikeres vállalkozás, amely jóhírét viszi a magyar élelmiszereknek.

Az államtitkár szerint az agrártárca fontos feladata, hogy bemutassa a magyar termelők termékeit, amelyekből a versenyen megjelenő ételek is készülnek.

Nobilis Márton megjegyezte: reményei szerint idén a legtisztább élelmiszerek, a vadhús és a hal is jelentős szerepet kap majd a megmérettetésen. Mint hangsúlyozta, 

a gasztronómia a magyar kultúra része, amelyet őriz és továbbvisz ez a verseny, hiszen a megújítás mellett megőrzi a hagyományos ízeket.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a döntőt április 27-én Szolnokon tartják a III. Magyar gasztronómia napja című rendezvény részeként. Decemberben elindul a nevezés a Szakma ifjú mestere és a Magyarország díszasztala címre is. A felszolgálók menükártyát készítenek, és hozzá díszterítést hoznak létre.

Ajándékok és versenytányérok a Magyarország étele 2024 verseny sajtótájékoztatóján az Agrárminisztériumban 2023. október 25-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Az idei versenyben megidézik Bartók Béla zeneszerző emlékét is, az esemény idei mottója, a „Csak tiszta forrásból” is a nagy magyar zeneszerzőtől származik

 – hívta fel a figyelmet.

Az idén a kötelező alapanyagok között van a laskagomba, a laktózmentes tej, valamint a magyar vagy a helyi értéktárakban fellelhető termékek

– hangsúlyozta Török István János, a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület elnöke.

Az idei versenyhez igazodik az Alföld Porcelángyár által készített tányérok mintázata, amely a gasztronómia és a zene kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A tányéron megjelenik a Szózat első két sora is - mondta.

TÖRÖK István; RÉTVÁRI Bence; ASZTALOS István; NOBILIS Márton
Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára (j) beszél a Magyarország étele 2024 verseny sajtótájékoztatóján az Agrárminisztériumban 2023. október 25-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Török István János felhívta a figyelmet arra, hogy 

a zeneszolgáltatás eltűnőben van a hazai éttermekben, korábban a magyarországi vendéglátásban nagy szerepet játszott a muzsikaszó.

Beszélt arról is, hogy idén is három kategóriában hirdetnek rajzpályázatot, amellyel a régi falvédőket idézik meg. A jelentkezőknek a „Csak tiszta forrásból” idézetet kell felhasználniuk.

Az elődöntőkre január végén, február elején kerül sor, a döntőt a Szolnok Campuson tartják – tette hozzá Schnitta Sámuel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában