Felmérés

2023.11.14. 09:00

A szülők szerint ne legyenek elérhetőek kiskorú gyermekek számára az energiaitalok

A válaszadók 98,8 százaléka egyetért azzal, hogy a kiskorú gyermekek számára ne legyenek elérhetőek a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok – derült ki a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) legfrissebb felméréséből, amelyre csaknem ezren válaszoltak. Mivel az energiaitalok extrém magas koffein- és cukortartalma komoly veszélyt jelenthet a fiatalabb generáció számára, így a Ficsak elkötelezett abban, hogy az ezen termékekhez való hozzáférhetőség törvényi szabályozását kezdeményezze.

MW

Illusztráció

Forrás: Világgazdaság

Fotó: Kallus György

A Ficsak által indított Gyermekvédelem 2023 – Védjük együtt gyermekeinket! kampány negyedik állomása az egészséges táplálkozás és a szülői tudatosság jegyében zajlik. E szempont is vezérelte a civil szervezetet abban, amikor útjára indították az energiaitalokkal kapcsolatos véleményfelmérő kérdőívet.

A nem reprezentatív, de azért irányt mutató eredmények is azt bizonyítják, hogy a társadalom nem közömbös az energiaitalok gyermekek számára káros hatásaival kapcsolatban.

A kitöltők között elsöprő többségben vannak azok a válaszadók, akik egyetértenek azzal, hogy kiskorú gyerekek számára ne legyenek elérhetőek a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok.

Arra a kérdésre, hogy milyen helyszínen és milyen feltételekkel lehessen vásárolni energiaitalt – dohányboltokban, bárhol, de kizárólag a 18. életév betöltését igazoló személyazonosító igazolvány felmutatásával, nincs szükség szabályozásra – így alakultak a válaszok:

A kitöltők 52 százaléka írta azt, hogy bárhol, de kizárólag 18 év felett, személyi igazolvány felmutatása mellett lehessen vásárolni energiaitalt. A  kitöltők 46,5 százaléka dohányboltokba helyezné át a vásárlás lehetőségét. Míg csupán a válaszadók 1,5 százaléka jelezte azt, hogy szerintük nincs szükség szabályozásra.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában