Szuverenitás

2023.11.19. 13:40

Elemző: a nemzeti konzultáció nagyon erős üzenetet küld

Az utóbbi években a brüsszeli kormányzat arra törekszik, hogy elvegye a tagállamok meglévő szuverenitását, de a 11 kérdésből álló nemzeti konzultáció nagyon erős üzenetet küld Brüsszelbe, demokratikus felhatalmazást ad, ha milliók támogatják a kormány álláspontját - jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

MW

Indul a nemzeti konzultáció

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az elemző azt mondta, a Fidesz ma már az egyetlen olyan párt Európában, amely 50 százalék feletti támogatottsággal bír. Szemben az eredeti céljaikat, elveiket feladni kényszerülő más kormánypártokkal, koalíciós partner és rossz kompromisszumok nélkül képes kormányozni - közölte, hangsúlyozva, a Fidesz azt teszi, amit megígér a választóknak, minden társadalmi csoportban a legnépszerűbb párt, és minden csoportnak van is képviselete a párton belül.

Orbán Viktor pártelnök és az alelnökök újraválasztásáról szólva a szakember úgy fogalmazott, a ciklus második feléhez közelítve, bő fél évvel az európai parlamenti és az önkormányzati választások előtt a Fideszben nem látták időszerűnek a változást. Mráz Ágoston Sámuel kifejtette, 

a stabilitás a Fidesz hatalmas értéke, 

begyakorlott módon tud felkészülni sokadik sikeres választási kampányára. Hiszen azt még rosszakarói is elismerik, hogy professzionálisan működő, a kampányokat ügyesen megszervező, a választásokon eredményesen szereplő párt - fűzte hozzá.

A Nézőpont Intézet vezetője kitért arra is, az utóbbi években a brüsszeli kormányzat arra törekszik, hogy elvegye a tagállamok meglévő szuverenitását. Amikor a magyar kormány és a Fidesz szuverenitásvédelemről beszél, a csatlakozási szerződés, illetve a legutóbbi módosítás, a lisszaboni szerződés szellemét védi szemben a föderalistákkal, az európai egyesült államokról álmodozó brüsszeli körökkel.

A szuverenitás legfontosabb kérdései között az évek óta az integráció egyik kulcstémáját jelentő migráció mellett olyan gazdasági kérdéseket említett az elemző, mint hogy kivel szabad vagy kivel nem szabad együttműködnie egy tagországnak. Hozzátette: a genderkérdés is olyan terület, melyet az összes európai jogszabály egyértelműen tagállami hatáskörbe sorol.

A 11 kérdésből álló nemzeti konzultáció a többi közt olyan lényeges kérdésekre irányítja rá a figyelmet, mint a migráció. 

Nagyon erős üzenetet küld Brüsszelbe, demokratikus felhatalmazást ad, ha milliók támogatják a kormány álláspontját

 - mondta Mráz Ágoston Sámuel. Szavai szerint "ezt a nyelvet még értik Brüsszelben is".

Amennyiben a nemzeti konzultáció sikeres, Orbán Viktor azt mondhatja a tárgyalóasztalnál, ezekben a kérdésekben nem hajlandó rossz kompromisszumokat kötni - közölte.

Az intézetvezető leszögezte, 

amennyiben a tagállamok egyértelműen kinyilvánítják akaratukat, bizonyos sorskérdésekben nem lehet megkerülni őket. 

A csatlakozási tárgyalások megkezdése Ukrajnával, és az uniós költségvetés módosítása annak érdekében, hogy fegyvereket lehessen küldeni oda, olyan kérdés, amelyben a kormánynak határozott álláspontja van. Feltételezhető, hogy a magyar társadalom többsége is osztja ezeket.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a magyarok 62 százaléka ellenzi Ukrajna felvételét az Európai Unióba - tudatta az elemző. Úgy fogalmazott azonban: közvélemény-kutatásból van elég az Európai Unióban, nemzeti konzultációból kevesebb létezik, annak sokkal nagyobb az ereje a tárgyalóasztalnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában