Diplomácia

2023.11.07. 15:36

Szerdán Brüsszelbe indul Novák Katalin köztársasági elnök

A Mandiner értesülései szerint az államfő belga, uniós és NATO-s tisztségviselőkkel folytat majd tárgyalásokat.

MW

Forrás: Facebook/Novák Katalin

Fotó: Donat Kekesi

Az európai intézmények részéről Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke fogadja, illetve látogatást tesz majd Jens Stoltenbergnél, a NATO főtitkáránál is - írja a lap.

Megjegyzik, a legforróbb eseménynek nyilvánvalóan az elnök és a NATO-főtitkár találkozója ígérkezik, ugyanakkor ezt a tárgyalást nem csak a svéd NATO-csatlakozás magyar ratifikációjának kérdése tematizálja majd. Már csak azért sem, mert a köztársasági elnök álláspontja egyértelmű – a Mandinernek adott nagyinterjújában is világossá tette, hogy szerinte időszerű volna már ratifikálni Svédország csatlakozását, amely „azt a kibővült védelmi szövetséget, amelynek mi is tagjai vagyunk, erősítené”. 

Várhatóan szóba kerül majd, hogy Magyarország jövőre minden valószínűség szerint bekerül a 2 százalékos GDP-arányos katonai ráfordítási célt elérő NATO-szövetségesek kicsiny elitklubjába, valamint mi adunk otthont a nemrég kezdődött Adaptive Hussars 23 többnemzeti NATO-hadgyakorlatnak, ami az ország egész területén elszórva földön és levegőben is felméri a Magyar Honvédség ütőképességét, illetve megerősíti Magyarország pozícióját erős és megbízható NATO-szövetségesként. 

A Mandiner információi szerint 

Novák Katalin Belgiumban munkalátogatást is tesz, várhatóan az összes belga közjogi méltóság kiteríti elé a vörös szőnyeget.

Hozzáteszik: a belga király, miniszterelnök és a parlament vezetői nagyon régen nem fogadtak már magyar közjogi méltóságot, és Budapesten sem jártak – az európai fővárosokban gyakran forgolódó Novák Katalin nem most cáfol rá először a Magyarország európai elszigetelődéséről szóló narratívákra.

Alexander De Croo miniszterelnök szerdán, Éliane Tillieux képviselőházi és Stéphanie D’Hose szenátusi elnök csütörtökön fogadja Novák Katalint, aki egy órán át tárgyal majd Fülöp belga királlyal is. 

A teljes cikk a részletekkel ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában