Tinédzserek

2023.11.29. 22:14

Terrortámadás tervezésének gyanújával őrizetbe vettek két tizenéves fiút Németországban

Őrizetbe vettek egy 15 éves fiút Nyugat-Németországban, aki a gyanú szerint terrortámadásra készült egy karácsonyi vásáron - közölték szerdán a német hatóságok. Az ország keleti felében hasonló gyanúval egy 16 éves fiatalt fogtak el.

MW

Illusztráció

Forrás: AFP

A düsseldorfi ügyészség szerint a 15 éves gyanúsítottat kedden fogták el az otthonában tartott házkutatás során. A leverkuseni bíróság szerdán elrendelte a fiú őrizetbe vételét terrortámadás kitervelésének és előkészítésének gyanújával.

Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyminisztere elmondta, hogy 

a gyanúsított a Telegram egyik csoportjában osztotta meg a tervezett támadás részleteit.

A tinédzser különböző forgatókönyveket vázolt fel, majd a csoport megegyezett egy karácsonyi vásár megtámadásának konkrét tervében.

"Nagyon is konkrétnak tűnt"

 - nyilatkozott Reul újságíróknak a tervről.

A német hatóságokat külföldről tájékoztatták a tervezett támadásról. Az őrizetbe vett fiú korábban nem került összetűzésbe a törvénnyel - tette hozzá a tartományi belügyminiszter.

Szintén merénylet előkészítésének gyanújával vettek őrizetbe egy 16 éves fiát a keleti Brandenburg tartományban. 

A helyi belügyminisztérium szerint orosz állampolgárságú, fiatalkorú gyanúsítottról van szó.

A német alkotmányvédelmi hivatal éppen szerdán közölte, hogy az izraeli-palesztin konfliktus miatt megnőtt a terrorfenyegetettség szintje Németországban. A hírszerzés a korábbiaknál nagyobbnak nevezte a radikalizálódott, magányos elkövetők támadásainak veszélyét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában