Összefonódás

2023.12.15. 08:53

A baloldali politika világába vezetnek a számlagyárbotrány szálai

A dollárbaloldal politikusai nem cáfolták a DK-s Szaniszló Sándor szavait, amelyekkel arra utalt, hogy szoros összefüggés lehet a Vig Mór-féle számlagyár és a guruló dollárok ügye között - írja az Origo.

MW

Bajnai Gordon (j) és Karácsony Gergely főpolgármester

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Számos kérdést vet fel a baloldali pártok érintettségével kapcsolatban Szaniszló Sándor azon kijelentése, hogy a Vig Mór-féle számlagyárnak köze lehet a külföldi kampányfinanszírozási botrányhoz. Emlékezetes: a XVIII. kerület DK-s polgármestere sokat sejtető választ adott a Magyar Nemzet kérdésére, amikor a szerdai Fővárosi Közgyűlés előtt arról kérdezték, hogy mi a véleménye a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által őrizetbe vett, majd később letartóztatott Vig Mór ügyéről.

A Demokratikus Koalíciónak semmi köze nem volt ezekhez az ügyekhez, amelyek külföldről származó kampányfinanszírozást érintenek – fogalmazott Szaniszló. Mikor a meglepett újságíró visszakérdezett, a DK-s politikus a "minden mindennel összefügg" lakonikus fordulattal megerősítette, hogy 

valóban van tudomása valamilyen összefüggésről a számlagyár és a külföldi kampányfinanszírozás között. 

Szaniszló Sándor kijelentései kapcsán a Magyar Nemzet e-mailben megkereste a szivárványkoalíció összes pártjának – a DK mellett a Momentumnak, a Jobbiknak, az LMP-nek, az MSZP-nek és a Párbeszédnek – a sajtóosztályát, ám eddig sehonnan nem érkezett válasz és kommünikét sem adtak ki. Egyebek mellett arról érdeklődtek, hogy egyetértenek-e Szaniszló állításaival, s hogy milyen információk vannak a birtokukban a számlagyár, valamint a guruló dollárok összefonódásáról. 

Az ügy meglehetősen nagy visszhangot keltett, hiszen a gyanúsított Vig Mórnál, az Amnesty International Magyarországot vezető Vig Dávid testvérénél több száz millió forint értékben találtak fiktív számlákat egy minapi rajtaütés során. Ráadásul a botránynak folyamatosan, napi szinten bomlanak ki olyan új szálai, amelyek a baloldali politika világába vezetnek.

Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere Vig Mórral pózolt közös fotón tavaly februárban egy sajtótájékoztatón, amikor azt jelentették be, hogy egy beruházás nyomán Vig cége telephelyet létesít a kerületben az elektromos szállítójármű-flottájának. 

Még a városrész lapjában is megjelent beszámoló az üzletről.

Őrsi egyébként a sajtó kérdésére megerősítette, hogy kétszer vagy háromszor találkozott Vig Mórral, ám az ismeretségük jelentőségét bagatellizálni igyekezett. 

Ugyancsak figyelemre méltó fejlemény, hogy az ügyvédi praxisától eltiltott Vig cégtemetőként is működő kft.-jéhez jegyezték be a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat csoport egyik korábbi leányvállalatát.

A Datalyze Research Kft. Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon bizalmasának, Dessewffy Tibornak az érdekeltségébe tartozik. A DatAdatról az utóbbi hónapokban sok szó esett: a cégcsoport tulajdonosi és irányítói köre prominens baloldali politikusokból áll, a kulcspozíciókban Bajnai Gordon egykori baloldali kormányfő mellett Szigetvári Viktor, Ficsor Ádám, Molnár István ügyvéd és Dessewffy áll.

A dollárbaloldal kampányfinanszírozási botránya során kiderült: közel 4 milliárd forint érkezett a szivárványkoalícióhoz az Amerikából és Svájcból, s pénzek tekintélyes része a cégcsoportnál landolt. Konkrétan több mint 1,5 milliárd forintnyi összeg kötött ki valamilyen DatAdat-érdekeltség számláján. 

A cikk folytatása ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában