Választások

2023.12.08. 21:28

Gulyás Gergely: a magyar-szerb kapcsolatok fenntartása miatt is fontos az erős magyar érdekképviselet Szerbiában

A helyi érdekérvényesítés mellett azért fontos, hogy erős érdekképviselete legyen a vajdasági magyarságnak, hogy továbbra is jók legyenek a magyar-szerb kapcsolatok - hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Nagybecskereken pénteken.

MW

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Litéri Református Általános Iskola új épületének átadásán 2023. december 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Mint mondta, a magyar-szerb, illetve az anyaországi és a vajdasági magyarok közötti jó kapcsolatteremtésben mindig fontos közvetítő szerepe volt a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ).

Örömének adott hangot, hogy nagy számban vettek részt a VMSZ támogatói a lakossági fórumon, mert ez azt jelenti, hogy sokan ismerték fel annak a jelentőségét, hogy mit jelent a vajdasági magyarság számára a december 17-i választás.

Emlékeztetett arra is, hogy

 a tavalyi választás alkalmával a vajdasági magyarok 68 ezer szavazattal járultak hozzá a Fidesz-KDNP győzelméhez, tehát kölcsönös a támogatás.

A migrációs nyomásról szólva Gulyás Gergely kiemelte, hogy Magyarország igyekszik megállítani az illegális bevándorlást, de szükség van arra, hogy Szerbia is határozottan bírálja Brüsszel hozzáállását. 

A migráció ellen Szerbiában a VMSZ emelte fel a hangját, és ebben megbízható partnere a magyar kormánynak 

- tette hozzá.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke rámutatott, hogy tavaly a vajdasági magyarok hét választáson vettek részt, így sokan már fáradtnak érezhetik magukat, a vajdasági magyar közösség azonban "ezt nem teheti meg". Mint mondta, 

ha nem lenne erős a VMSZ, akkor azt nagyon rövid időn belül megérezné a vajdasági magyar közösség.

Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke beszédében kiemelte, mindenki örülne annak, ha nem lenne ilyen gyakran előrehozott választás, és reményét fejezte ki, hogy a köztársasági elnök korábbi bejelentéséhez híven a következő időszakban nem tartanak többet, és a kormány, illetve a parlament ki tudja tölteni négyéves megbízatási idejét.

Juhász Bálint, a párt intézőbizottságának elnöke szerint a kampánykörút során kiderült, hogy

 a vajdasági magyarságban megvan a kellő erő ahhoz, hogy jól szerepeljen december 17-én. 

Rámutatott, a VMSZ-é az egyetlen önálló magyar és vajdasági lista, egyben arra kért mindenkit, szavazzon a VMSZ listájára, hogy a párt úgy szerepeljen a voksoláson, hogy arra a Pásztor István, a VMSZ október végén elhunyt elnöke is büszke legyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában