Magyarázkodás

2024.01.25. 07:08

Karácsonynak nem a Lánchíd felújítását övező korrupciógyanúja az egyetlen eset, mikor félrevezette választóit

Az eddig megszokott stratégiát követi Karácsony Gergely, aki a Lánchíd felújítását övező korrupciógyanú kapcsán ismét tagad, mellébeszél és nem ad érdemi válaszokat lényeges kérdésekre.

MW

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere

Forrás: Ripost

Fotó: Bánkúti Sándor

A főpolgármester legújabb húzása Lánchíd-botrány, de nem ez az első eset, amikor Karácsony Gergely hazugsággal igyekszik menteni magát. A Magyar Nemzet cikkében mutatja be az elmúlt évek legnyilvánvalóbb eseteit.

Járatritkítás

Január 18-án a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) arról tájékoztatott, hogy a hétfői és pénteki napokon csúcsidőben több sűrűn közlekedő járat menetrendje változni fog. A hírre először Vitézy Dávid reagált és képekkel illusztrálva mutatta be, hogy a döntés a főbb útvonalakon (így például a Thököly úton) hatalmas káoszt okozott és a BKK intézkedése valójában járatritkításnak nevezhető.

Ezzel szemben Karácsony Gergely az ATV Egyenes Beszéd című műsorában letagadta, hogy járatritkításról van szó, sőt szerinte ezzel a döntéssel lényegében máshol tudják bővíteni a kapacitásokat:

„Hát azt tudom mondani, hogy úgy látszik, hogy kampány van, járatritkítás pedig nincs. Tehát a BKK egyébként nagyon helyesen, mért adatok alapján, tehát ezeken a járműveken már szenzorok mérik a fel- és leszállókat, egészen pontosan látjuk azt, hogy milyen mértékben veszik igénybe a budapesti közösségi szolgáltatásokat és ahhoz, hogy máshol új útvonalakat létrehozzunk, vagy máshol bővítsünk, ahhoz a kapacitásokat újraosztjuk.”

Budapest-bérlet megszüntetéséről

A múlt év végén röppent fel a hír, hogy az Index birtokába került levelezés szerint megszűnhet a Budapest-bérlet, hiszen Karácsony és a BKK vezetése nem tudott megállapodni a Lázár János vezette Építési Közlekedési Minisztériummal a finanszírozásról. Karácsony Gergely az RTL Híradónak azt nyilatkozta, hogy a pénzügyi vitáknak semmi köze a Budapest-bérlethez: „Valójában mi sem értjük, hogy mi történik. Van egy működő rendszer, ami mindenkinek jó, azonban Lázár Jánosnak lehet, hogy nem. A pénzügyi vitáknak, amik felmerülnek, semmi közük a Budapest-bérlethez.”

A valóság ezzel szemben az, hogy a főváros és a BKK nem fogadta el a minisztérium ajánlatát, sőt Karácsony azon állítása is valótlan volt, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium munkatársai úgy mentek a fővároshoz, hogy nem is akartak megállapodást, hiszen a belső levélben olvasható, hogy az állam a korábbi 7,4 milliárdhoz képest 8,6 milliárd forintot kért, figyelembe véve az üzemeltetési költségek növekedését. 

Nyelvvizsgabotrány

2021-ben a magyar sajtót napokig uralta az a kérdés, hogy Karácsony Gergely alkalmas-e egyáltalán miniszterelnök-jelöltnek, hiszen nem rendelkezik a nemzetközi tárgyalásokhoz szükséges angoltudással. A főpolgármester már a feltételezést is sértőnek találta, ezért szokásához híven a közösségi médiában kezdett magyarázkodni.

2021. május 14-én Karácsony Gergely azt írta, hogy lektorátusi nyelvvizsgát tett az ELTE-n: „A Károli Gáspár Egyetemen kezdtem, majd az ELTE-n diplomáztam, szociológia szakon, itt már jobban ment a tanulás, talán mert jobban érdekelt a téma. Nyelvvizsgát az egyetem nyelvi lektorátusán tettem.”

Pár héttel később kiderült, hogy ez nem azt jelenti, hogy nyelvvizsgával rendelkezik, hanem mindössze egy igazolást kapott az angoltudásáról a Corvinus Egyetem nyelvi lektorátusától.

A további részletek ITT OLVASHATÓK!

„Nem tudok botrányról a Lánchíddal kapcsolatban” 

Reagált a címben olvasható mondattal az M1 híradó brüsszeli tudósítójának kérdésére kedden a belga fővárosban tartózkodó főpolgármester.

Majd a riporter felvetésére, hogy mégis csak eltűnt másfél milliárd forint közpénz, ami a fővárosi önkormányzaté, Karácsony azt mondta: „ez az ön állítása, ami egy teljesen valótlan állítás.” Ezt követően arra is kitért, hogy nem támogatja a kezdeményezést, miszerint az ügyben állítsanak fel vizsgálóbizottságot, mert „nincs mit vizsgálni.”

KARÁCSONY Gergely; WALTER Katalin; CSOHÁNY András
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfőjénél 2023. augusztus 4-én
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Ha valaki megnézi a számokat meg az időpontokat, akkor kiderül, hogy az utalások akkor történtek, amikor még le sem zártuk, meg sem kötöttük a szerződést. Tehát, és az A-Híd pedig cáfolta ezeket a feltételezéseket, úgyhogy én azt gondolom, hogy a téma ilyen szempontból le van zárva. Nyilván kampány van és kampányban mindeki azt hazudik, amit akar

– jelentette ki Karácsony.

Az utóbbi napokban nyilvánosságra került információk azonban cáfolhatják a főpolgármester magyarázkodását. Sőt, egyre erősítik azt a képet, hogy 

a Lánchíd felújítása nemcsak az időbeli késedelem, a csökkentett tartalom és az önkényesen eldöntött új közlekedési rend miatt nevezhető botrányosnak, hanem nagy összegű közpénz magánzsebekbe vándorlásának a gyanúját is felveti

 – írja a Magyar Nemzet.

A teljes cikk ITT olvasható el.

22 millióval tartozik a Hír TV-nek a másfélmilliárdos Lánchíd-botrány főszereplője

Vig Mór cége, a Sunstrike Kft. 1,4 milliárd forintot kapott az A-Híd Zrt.-től, de a Hír TV-nek nem fizette ki a 22 milliós tartozását – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. 

Jól ismerik a Hír TV-nél is a számlagyáros ügyvédként elhíresült Vig Mór nevét és vállalkozását, a Lánchíd-botrányban érintett Sunstrike Kft.-t. A Magyar Nemzet érdeklődésére Madarász János, a Hír TV vezérigazgatója elmondta: 

a Sunstrike 22 millió forinttal tartozik a televíziónak.

A Lánchíd Budapesten 2023. augusztus 16-án
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A vezérigazgató felelevenítette, hogy a Sunstrike Kft.-vel 2021. szeptember 1-jén kötött szerződést a Hír TV. A megállapodás szerint a kft. úgynevezett miniprogramokat, azaz 60–180 másodperces összeállításokat adott Magyarország építészete címmel a televíziónak, nagy részben az A-Híd megbízásából. A Sunstrike ügyei a kezdetekben rendben voltak: a cég 2021-ben és 2022-ben is több tízmilliós adózás előtti eredményt ért el, 2023-ban pedig harminc fővel dolgozott.

A televízió meg is kezdte a rövid összeállítások vetítését, ám a kft. idővel elmaradt az ellenérték kifizetésével. A Sunstrike összesen nagyjából hatvanmillió forintért kötött üzletet a televízióval. A 22 milliós tartozás 2022 júliusa és 2023 márciusa között halmozódott fel – írja a lap.

A tévé illetékesei mindvégig a Sunstrike tulajdonosával, vagyis magával Vig Mórral tárgyaltak a tartozás rendezéséről. Az egyeztetések során Vig azt állította, hogy az A-Híd időközben megvonta cégétől a támogatást, egyúttal jelezte: ha rendeződik a viszony a megbízóval, kifizetik az elmaradást. A Sunstrike külön ajánlattal is élt, azt javasolta, hogy a Hír TV sztornózza a tartozást, később majd részletekben megtérítik az összeget, és minden esetben el is ismerte a fennálló tartozását. A televíziónál ezt értelemszerűen nem fogadták el. A tartozásból végül a kft. – 2023 júniusa óta – több részletben lerótt 1,9 millió forintot.

A 22 millió forintos tartozást új megvilágításba helyezik a friss hírek. Az Atv.hu ugyanis hétfőn arról számolt be, hogy két év alatt, 2020 novembere és 2022 júliusa között a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalhatott Vig Mór, a praxisától eltiltott jogász cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből továbbutaltak 900 millió forintot Vig különféle saját számláira, a summát pedig rövid időn belül készpénzben fel is vették.

A teljes cikk a részletekkel IDE kattintva olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában