Törvénymódosítás

2024.01.03. 12:22

Hungary Helps Program: erősebbé válik a magyar szerepvállalás

A módosítás révén Magyarország nemcsak humanitárius támogatást nyújt, hanem a gazdasági fejlesztés és a béketeremtés eszközeivel is segítséget tud adni - mondta Azbej Tristan.

MW

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítõ programokért felelõs államtitkára beszél a Líbiából hazatért magyar kutató-mentõ szervezetek tagjainak fogadásán a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtéren 2023. szeptember 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Változott a Hungary Helps Programról szóló törvény január 1-jétől, így a jövőben a magyar szerepvállalás még erősebb lesz - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.

Azbej Tristan elmondta, hogy a módosítás révén Magyarország nemcsak humanitárius támogatást nyújt, hanem a gazdasági fejlesztés és a béketeremtés eszközeivel is segítséget tud adni.

Ezzel a magyar szerepvállalás még erősebb lesz, Magyarország jobban tudja érvényesíteni a keresztény szolidaritást, valamint azt az elvet, hogy nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a baj van - jelentette ki, kiemelve: emberiességi kötelesség az életmentő segítség biztosítása az üldözötteknek.

Az államtitkár közlése szerint mára a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása lett, évről évre mintegy ötezer embert gyilkolnak meg azért, mert Krisztust követi. Hozzátette: a támadások jelentős része, mintegy 80 százaléka Nigériában történik. Karácsonykor az afrikai országban "dzsihadista, iszlamista eszméket valló pásztortörzsek" 20 keresztény települést támadtak meg és mintegy 200 keresztényt lemészároltak. A felvételek szerint tudatosan a karácsonyi istentiszteletekre időzítették támadásokat, amelyek mögött a dzsihadista iszlamista motiváció áll - mondta Azbej Tristan.

Kitért arra is, hogy a nyugati sajtóban csak kevesen számoltak be az eseményekről, és azokat úgy állították be, mint pásztortörzsek földművelő falvak elleni támadását. Arról nem beszélnek, hogy a hírek szerint az Al-Kaida iszlamista terrorszervezet által felfegyverzett és kiképzett dzsihadista törzsek állhatnak a keresztény embereket, közösségeket ért támadás mögött - mondta.

Fontos, hogy megtörjük a közömbösséget, a hallgatást, a tagadást, és kimondjuk, hogy itt keresztényüldözésről van szó - emelte ki az államtitkár.

Az iszlamista terrorizmus már Európában is megjelent - hívta fel a figyelmet Azbej Tristan. Mint mondta, a híradások szerint Németországan tervezetek támadásokat, de azok végrehajtását a hatóságok meg tudtak akadályozni.

Emlékeztetett arra, hogy tavasszal Spanyolországban támadott meg egy iszlamista merénylő egy katolikus templomot, ahol megölt egy sekrestyést és súlyosan megsebesített egy papot.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a keresztények elleni támadások a keresztény ünnepek idején megsokszorozódnak. Véleménye szerint ennek egyik oka az iszlamista keresztényellenesség, a másik oka pedig a Nyugat-Európában terjedő liberális keresztényellenes ideológia, amely a liberális a kereszténységet elnyomónak, üldözőnek állítja be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában