Voks 2024

2024.03.23. 09:14

Három választás lesz június 9-én, de mások a szabályok

Elkészültek a június 9-ei önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP) választások hirdetményei, amelyeket várhatóan a jövő héten minden településen kihelyeznek – közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI-vel.

MW

A június 9-ei önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP) választások hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2024. március 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A címert is tartalmazó, nemzetiszínű, valamint európai uniós motívummal ellátott hirdetmény 50x70 centiméteres, és mintegy 90 ezret gyártottak belőle.

Tartalmazza a hirdetmény a helyi önkormányzati választás, a nemzetiségi önkormányzati választás, valamint az EP-választás időpontját.

A hirdetményen feltüntetik azt is, hogy a választópolgárok részletes tájékoztatásért a polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodához fordulhatnak, vagy meglátogathatják a www.valasztas.hu weboldalt.

A héten elkezdték kiszállítani a hirdetményeket a választási irodákhoz, amelyek várhatóan a jövő héttől gondoskodnak a kihelyezésükről.

A www.valasztas.hu oldalon a választók mindhárom választással kapcsolatban megtalálják a legfontosabb információkat, így tájékozódhatnak többi között a választói névjegyzékre és ajánlásra vonatkozó szabályokról, az átjelentkezéssel és a mozgóurnával szavazás lehetőségéről.

Ennek az idei választásoknál azért van jelentősége, mert bár egy napon rendezik meg a három választást, kis mértékben eltérő a választásra jogosultak köre (vagyis nem mindenki szavazhat automatikusan mindegyik választáson), a külképviseleti, illetve levélben szavazás csak az EP-választáson lehetséges, és más szabályok vonatkoznak az átjelentkezésre az EP- és az önkormányzati választásokon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában