Összetartó közösségek

2024.03.04. 13:37

Hárommilliárdos kerettel hirdet meg három pályázatot a nemzetpolitikai államtitkárság

Hárommilliárd forint keretösszeggel hirdet meg három pályázati felhívást a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága hétfőn: az Együttműködő nemzet program, az Együttműködő nemzet diaszpóra program és a Kárpát-medencei testvértelepülési program pályázatainak benyújtási határideje április 3. – közölte az államtitkárságot vezető Potápi Árpád János sajtótájékoztatón Budapesten.

MW

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Kijelentette:

a nemzetegyesítő munkát folytatják 2024-ben is. A nemzetpolitika alapja a folytonosság és a stabilitás

 – fűzte hozzá Potápi Árpád János, hangsúlyozva:

egységes nemzet akkor van, ha erős a magyarországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarság.

Az Együttműködő nemzet program pályázatának keretösszege 2 milliárd forint, az Együttműködő nemzet diaszpóra program és a Kárpát-medencei testvértelepülési program esetében a teljes támogatási keretösszeg 500-500 millió forint – közölte az államtitkár.

Potápi Árpád János azt mondta: folyamatossá és kiszámíthatóvá tették a szervezetek támogatását, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy erős közösségek jöttek létre a Kárpát-medencében és a diaszpórában.

A nemzetpolitikában folyamatos az építkezés, és ez mindenki javára vált, mert kiszámítható. A külhoni magyar közösségek tudják, hogy Magyarországra számíthatnak

– jelentette ki.

Az államtitkár közölte, 2011-től hirdetnek pályázati felhívásokat a külhoni magyar szervezeteknek, eddig több mint 30 ezer tevékenységet támogattak. 

Tavaly 2571 pályázat megvalósítását támogatták.

Ismertette:

az Együttműködő nemzet program két pályázatát a Kárpát-medencei, illetve a diaszpóraszervezeteknek és hétvégi magyar iskoláknak hirdetik meg.

Az igényelhető támogatás mértéke 500 ezer-2 millió forint. A pályázati kiírásban egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be. A pályázattal a külhoni magyar szervezetek tevékenységét támogatják az oktatás, a kultúra, az egyházak, a sport, az ifjúság és a közösségépítés területén.

Az Együttműködő nemzet diaszpóra program pályázatában az igényelhető támogatás mértéke 500 ezer-5 millió forint. A pályázati kiírásban egy pályázó szintén csak egy pályázatot nyújthat be. A pályázattal a diaszpóraszervezeteket, a hétvégi magyar iskolákat és a cserkészetet együtt támogatják.

Potápi Árpád János szólt arról, hogy ebben a programban a támogatás mértéke azért magasabb, mint a Kárpát-medencei pályázat esetében, mert a diaszpóra szervezetei sehova máshova nem tudnak pályázni, míg a Kárpát-medencei magyar szervezetknek sokkal nagyobb a pályázati lehetőségük.

A Kárpát-medencei testvértelepülési program pályázatánál az igényelhető támogatás mértéke 500 ezer-2 millió forint. A pályázattal a magyarországi és a külhoni magyar önkormányzatok közötti együttműködést támogatják.

Az államtitkár elmondta, a testvértelepülési program 2015-ös kezdete óta 703 magyarországi települési, vármegyei önkormányzat 1154 testvértelepülési kapcsolatot épített ki és erősített meg 684 határon túli településsel, megyével.

 Mindhárom felhívásnál a benyújtási határidő április 3., 14 óra.

A megvalósítási időszak március 15-től 2025. március 14-ig tart. A pályázatokat elektronikus úton lehet benyújtani.

A pályázati felhívás részletei IDE és IDE kattintva elérhetők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában