Közel-keleti konfliktus

2024.05.25. 10:47

Olaszország is felújítja az UNRWA pénzügyi támogatását

Az izraeli–palesztin háború 232. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztinpárti tüntetés Torinóban 2024. május 18-án

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Tino Romano

A Nemzetközi Bíróság felszólítása ellenére Izrael katonai akciókat hajtott végre Rafahban

A Nemzetközi Bíróságnak (ICJ) a rafahi katonai műveletek azonnali beszüntetésére tett felszólítása ellenére az izraeli fegyveres erők (IDF) szombaton is akciókat hajtottak végre a Gázai övezet legdélebbi városában. 

Az IDF szombati tájékoztatása szerint katonái az elmúlt 24 órában több tucat, rájuk tüzet nyitó palesztin fegyveressel végeztek Rafahban, részben közelharcban, részben pedig célzott légicsapások révén. 

A jelentés szerint az izraeli alegységek rakétakilövő állásokat és alagutakat semmisítettek meg, és fegyverraktárakat számoltak fel. 

A Wafa palesztin hírügynökség kórházi dolgozókra hivatkozó jelentése szerint az izraeli légicsapásoknak egy polgári áldozata volt Rafahban. 

Az elmúlt napokhoz hasonlóan harcok dúltak a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalija menekülttábornál is.


 

Olaszország is felújítja az UNRWA pénzügyi támogatását

Olaszország is felújítja az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) pénzügyi támogatását – jelentette be szombaton Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott Rómában Mohamed Musztafa palesztin kormányfővel.

Tájékoztattam a kormányfőt arról, hogy Olaszország 35 millió eurós új támogatást irányoz elő globálisan a palesztin nép megsegítésére. Ebből az összegből 5 millió eurót az UNRWA javára folyósítanak, 30 milliót pedig a Food for Gaza elnevezésű olasz kezdeményezésnek juttatnak el

– közölte Tajani. Hozzátette: a támogatás újrakezdéséről „szigorú ellenőrző mechanizmusok bevezetése után döntöttek, amelyek garantálják, hogy egyetlen eurocent sem juthat a terrorizmus támogatására”.

Az UNRWA támogatását számos ország leállította januárban, Olaszország mellett az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Nagy-Britannia és Németország is, miután a hírek szerint a szervezet tizenkét munkatársa részt vett a palesztin Hamász izraeli célpontok elleni október 7-i terrortámadásában.

A pénzügyi támogatás hiánya jelentős kiesést okozott az UNRWA-nak. A szervezet támogatását az utóbbi hetekben számos ország már újraindította.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában