Könyvbemutató

2024.06.06. 23:07

Azbej Tristan: fontos meggyőzni az európai politikát arról, hogy az üldözött keresztények mellé álljanak

Fontos misszió meggyőzni az európai politikát arról, hogy minél többen az üldözött keresztények mellé álljanak - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Faces and Stories (Arcok és Történetek) című angol nyelvű könyv bemutatóján.

MW

A Faces and Stories című angol nyelvű könyv bemutatója Budapesten

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Azbej Tristan hangsúlyozta: a keresztények a világ legüldözöttebb vallási csoportja, a világon több mint 360 millió embert ér diszkrimináció, fenyegetés vagy üldöztetés azért, "mert megvallják Jézus Krisztus nevét". 

Ez korunk egyik legnagyobb, és egyben legelhallgatottabb humanitárius és emberi jogi válsága - tette hozzá.     Az államtitkár megjegyezte:

 az a közömbösség vagy tagadás, amellyel a nyugati politikusok többsége az üldözött keresztények ügyéhez állt, azt is mutatja, hová jutott az európai értékrend. 

Azbej Tristan kiemelte: a közel-keleti válság rámutat a háború és a béke kérdésére, félmillió ártatlan civil áldozatot gyászolnak Szíriában, és több mint 11 millió szíriai hagyta el otthonát. A fegyveres konfliktus Irakra is rászabadította az Iszlám Államot, a menekültáradat pedig az európai kontinens biztonságát is veszélyezteti. 

Az államtitkár arról is beszélt: a legvéresebb keresztényüldözés ma Nigériában folyik, az óvatos becslések szerint tavaly 4000 nigériai keresztényt gyilkoltak meg a hitük miatt. 

Hölvényi György (KDNP) európai parlamenti képviselő emlékeztetett:

 már a program kezdetén célként fogalmazták meg az üldözött keresztények hatékony segítése mellett a közöny elleni harcot is. 

Örömét fejezte ki, hogy a magyar kormány a kezdetektől érzékenységet mutatott az üldözött keresztények iránt, és azóta is a keresztények védelme áll a Hungary Helps program középpontjában. 

A Faces and Stories (Arcok és történetek) című kötet szerzői - Csudai Sándor, Kurucz Árpád, László Dávid, Somkuti Bálint és Szilvay Gergely - Irak, Szíria, Libanon és Jordánia keresztény közösségeinek a kereszténység megtartásáért folytatott küzdelmét, valamint azt mutatják be, hogyan segíti őket a Hungary Helps programmal Magyarország.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában