Furcsa üzenetek

2022.03.29. 15:21

Adathalász céggel együttműködve küldött több millió SMS-t a baloldal

A nap folyamán kormánytagok, kormánytisztviselők és jobboldali újságírók is kaptak furcsa SMS üzeneteket, feltételezhetően a baloldaltól. Erős a gyanú, hogy törvénytelen eszközökkel történt adatgyűjtés, illetve adatfelhasználás, vagyis a baloldal már semmitől sem riad vissza, ha a hatalom megkaparintásáról van szó. Emögött egy közismerten baloldali, offshore háttérrel rendelkező vállalat, a DatAdat állhat, amely legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy Márki-Zay Pétert is finanszírozzák. A cég külföldre viszi magyar emberek adatait, az adathalász céggel kapcsolatban ez különösen súlyos és riasztó probléma.

Bohár Dániel nemrég közösségi oldalán osztotta meg az üzenetet, amelyet a mai nap folyamán kapott:

Azonban nemcsak ő, hanem több kormánytag, illetve kormánytisztviselő is kapott hasonló üzenetet – írja az Origo. Mivel ők biztosan nem adták meg elérhetőségeiket a baloldalnak, ezért valószínűsíthető, hogy törvénytelen eszközökkel történt adatgyűjtésről, illetve adatfelhasználásról van szó.

Becslések szerint összesen kétmillió ilyen és ehhez hasonló üzenetet küldött ki a baloldal, akad olyan is, aki több SMS-t is kapott.

Mindez nem csak a lopott adatok és azok felhasználása miatt aggályos, hanem azért is, mert azt jelenti, hogy több tízmilliós tiltott kampányfinanszírozásról lehet szó, hiszen a kiküldött üzeneteket nem a pártok büdzséjéből fizetik, hanem minden valószínűség szerint a DatAdat állja a költségeket.

Az Index korábban beszámolt róla, hogy Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám adathalász céghálót épített ki, ezeknek lehet a tagja a DatAdat is, amely egy offshore háttérrel rendelkező vállalat.

A DatAdat egyébként már bizonyítottan részt vett Márki-Zay Péter kampányának finanszírozásában, akkor  25-30 fő részére fizettek ki étkezést, a számlát utalással rendezték. Ez viszont Márki-Zay hivatalos kampánykörútja során történt, vagyis itt is felmerül a tiltott kampányfinanszírozás kérdése.

A DatAdat tulajdonosai között olyan emberek is feltűnnek, akik cégeiken keresztül a Panama-akták offshore-botrányhoz köthetők. A Datad.at nevű osztrák leányvállalatnál Ficsor Ádám tulajdonostársai közül az egyik Molnár István, aki részvényese és igazgatósági tagja is a cégnek. A férfi egyben a Sea Manager LTD magyarországi képviseletére jogosult személy is. A Sea Manager LTD egy Gibraltáron bejegyzett cég, amelynek tényleges tulajdonosa a Nimrod Nominees Limited nevű vállalat, amely viszont az adóparadicsomként elhíresült Belize-ben van bejegyezve – írta az Index.

Borítókép: Márki-Zay Péter (MTI/Mohai Balázs)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!