Otthon

2010.07.05. 17:58

Kasza, kapa a gyom ellen

Címkék#parlagfű

Csopak - Ebben az évben is július 1-jén kezdték meg a parlagfűvel fertőzött területek felderítését, és büntetik azt, akinek a területén bimbós állapotút találnak.

Varga Ibolya

Bíró István, a Veszprém Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának első számú vezetője tájékoztatása szerint a hivatalok gyombiológus szakemberei által elvégzett vizsgálatok is igazolták, hogy a tarlókon lévő gyomok közül a parlagfű fordul elő a legnagyobb mennyiségben. A kertekben is találkozhatunk vele, ha egy korábban művelt terület gondozását elhagyjuk, sőt gyakran úgy kerül a területünkre, hogy valahonnan termőföldet hozatunk a kert szépítésére, és az tartalmazza a csíraképes magokat. A kisebb területű kertekben a legjobb módszer, ha gyökerestül kitépjük vagy kikapáljuk a parlagfüvet, de a rendszeresen nyírt, kaszált területeken sem jellenző az előfordulása.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény értelmében a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű-virágbimbó kialakulását megakadályozni és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Aki ezt elmulasztja eddig az időpontig, annak a parlagfűvel fertőzött ingatlanán a növényvédelmi jogkörben eljáró szerv elrendeli a közérdekű védekezést.

A közérdekű védekezés elrendelésére jogosult növényvédelmi jogkörben eljáró szerv belterületen az illetékes jegyző (körjegyző), külterületen a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága. A parlagfűvel fertőzött területen elrendelt közérdekű védekezés végrehajtásával nem ér véget az eljárás, a mulasztóval szemben növényvédelmi bírságot kell kiszabni (parlagfűvel borított terület nagyságától függően 15 ezertől ötmillió forintig), továbbá a közérdekű védekezés költségeit is meg kell fizetnie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!