Otthon

2010.10.11. 18:08

Az ajándékot többszörösen megfizetjük

Veszprém - Minthogy Magyarországon viszonylag kevés a bérlakás, az emberek többsége kénytelen felépíteni, vagy megvásárolni a lakását, házát. Ez legtöbbünk legnagyobb beruházása, alaposan meg kell nézni. Új építésű ingatlannak az számít, amit használatbavételi engedélyének megszerzése után első alkalommal értékesítenek.

Varga Ibolya

Ha ilyen ingatlan megszerzésére van lehetőségünk, akkor feltétlenül vizsgáljuk meg, hogy azok a berendezések szerepelnek-e az ingatlanban, amelyeket megneveznek. Sokszor találkoznak olyannal a fogyasztóvédelemmel foglalkozó szervezetek munkatársai, hogy egy adott jó hírű márka helyett, silány import csaptelepeket, szanitereket, egyéb felszerelési tárgyakat használnak.  

Nem szabad bedőlni a modern formatervezésű, ingyen konyhabútorral kecsegtető ajánlatoknak sem, hiszen az ajándék árát más címszó alatt többszörösen megfizettetik a vevővel. Gyanakodhatunk akkor is, ha értékes ajándékot kínálnak azoknak, akik meghatározott időn belül lekötik a kiszemelt ingatlant. Az ilyen  akciók nemritkán minőségi gondokról akarják elterelni a gyanútlan vásárló figyelmét.

Vannak olyan szempontok,  melyeket új és használt lakás  vásárlásakor érdemes figyelembe vennni. Fontos az ingatlan elhelyezkedése, hogy jól megközelíthető legyen tömegközlekedéssel, legyenek üzletek a közelben, mérjük fel az egészségügyi szolgáltatások elérhetőségét, az  oktatási intézmények közelségét, hogy  zöldövezetben vagy ennél sivárabb helyen fekszik-e.

Mindenképpen vizsgáljuk meg  az ingatlan külső állapotát, hogy  feltűnő hibák láthatók-e rajta olyanok, mint például vakolatomlás, külső szigetelés hibája. Tájékozódjunk az ingatlan fekvéséről.  A déli fekvésű nyáron meleg, az északi tájolású pedig télen hideg. Mérjük fel   az ingatlan gépészeti állapotát ezen belül  a fűtés fajtáját, állapotát, költségét, a villany illetve vízvezetékek állapotát, a burkolatok minőségét, a falak állapotát, a nyílászárók minőségét. Tájékozódjunk az ingatlan rezsiköltségeiről: mekkora a közös költség, mit foglal magában, milyen egyéb kiadások várhatók.

A használt lakás vagy ház állapotának felmérését követően is akadhatnak kételyek, például az ingatlan papírjaival kapcsolatosan. A tulajdoni lap, helyszínrajz, építési tervek megtekintése nélkül semmiképpen ne fogjunk bele a szerződés megfogalmazásába. Fontos, az ingatlan per-és tehermentessége, valós állapota a tervrajzoknak megfelelő legyen, különben a későbbiek folyamán komoly büntetésekre számíthatunk.

Ha a helyszíni szemlénk során mindent rendben találunk, akkor hívhatjuk az ügyvédet, aki elkészíti az adásvételi szerződést.  Érdemes az általunk legjobban ismert ügyvéddel elkészíttetni az adásvételi szerződést. Az ügyvédi költséget mindig a vevő állja, ez a kialkudott vételár fél-két százaléka. Az ügyvéd feladata elkészíteni a szerződés tervezetét, amit ha az eladó elfogad, nincs akadálya az adásvételi szerződés aláírásának.  

Az adásvételi szerződés aláírása során tíz százalék foglalót szoktak kérni, a vételár teljes kiegyenlítésre pedig az előzetesen kialkudott és szerződésben foglalt opciók az irányadóak. Ilyenkor kell kifizetni az ügyvéd honoráriumát is, majd mehetünk  a földhivatalba, hogy bejegyezzenek.  A földhivatalban az általunk megbízott ügyvéd érkezteti a lakásvásárlási szerződést, ennek is van díja. Ha az ingatlan megvételéhez banki kölcsönre is szükség van, akkor a szerződés egy érkeztetett példányát a banknak is be kell mutatni.

Az ingatlant a teljes vételár kiegyenlítését követően vehetjük birtokba. Ehhez is érdemes ügyvédet igénybe venni, hogy a fennmaradó vételár átadása a szerződésben rögzített módon történjen. Az összeg rendezését követően már csak egy dolgunk marad: a közművek pontos leolvasása, illetve a számlák kiegyenlítése a kulcsátvétel napjáig, ami szintén az eladó feladata. Ezek átíratását követően pedig élvezhetjük az új otthon nyújtotta kényelmet, feltéve, hogy nem a beköltözés után szembesülünk a lakás néhány hibájával, vagy azzal, hogy az előző lakó nem fizetett mindent pontosan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!