Otthon

2010.11.29. 15:55

Téli menedék kismadaraknak

Veszprém - A madárbarát kertben nemcsak etetik, hanem a hidegtől is megvédik a madarakat, odúk kihelyezésével. Ezekben több madár is összebújhat, hogy melegítsék egymást.

Németh F. Bernadett

Ez azért fontos, mert a nem vonuló madarak nem szednek fel testükre olyan mértékű zsiradékot, ami megóvja őket a kemény fagyoktól. Napközben az etető környékén jól elvannak, de este, amikor nem mozognak, nem esznek, meg is fagyhatnak a puszta ágak között, míg az általunk készített odúban a testmelegük életben tartja őket.

Az odúkat - különösen akkor, ha otthon az ablakból meg is szeretnénk figyelni ezek életét - nem kell nagyon magasra rakni, bőven elegendő a két méter körüli magasság, ajánlja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az odúkat a legegyszerűbb ágcsonkokra akasztva, lógatva felhelyezni, a madarakat a legkevésbé sem zavarja az ezzel járó alkalmankénti lengedező mozgás. A télen kihelyezett odúkat tavasszal nem kell áthelyezni, már csak azért sem, mert ezeket a madarak már ismerik, így nagyobb az esély arra, hogy bele is fészkelnek. Ezért is fontos szempont, hogy - a nyári költési viselkedésre, a saját terület védelmezésére gondolva - ne zsúfoljuk tele odúkkal az etető-itató közvetlen környékét. Erre nincs is szükség! Ha négy-öt odút 30-40 méteres, kisebb odútelepet néhány száz, nagyobbat ötszáz-ezer méter sugarú körben telepítünk az etető köré, akkor ezek egész évben ki tudják szolgálni a madarak igényeit.

Ha nincs kedvünk barkácsolni, a madártani egyesületnél is beszerezhetünk madárodúkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!