Otthon

2011.01.03. 17:00

Buli után jön a nagytakarítás

Az év végi buli kikerülhetetlen része a nagytakarítás. Ha csak nem gyártunk saját koncepciót, miért is gázolunk térdig január negyedikén is térdig a konfettiben. Okot találni bőven, hamarosan kezdődik például a farsangi szezon, mondhatjuk, hogy mi már erre készülődünk, de a nagy rendcsinálást ebben az esetben is csak néhány nappal tolhatjuk ki.

Napló Online

Persze egy kiadós buli után minden lustálkodással töltött nap ajándék, a túlélés, az új esztendei  robot megkezdésének örömteli halogatása. Az új évet az igazán pedáns házvezetők azonban tiszta lakásban kezdik. Nem kis feladatot jelent ez mindenkinek. Szerpetint, konfettit még a húsvéti nagytakarításkor is találni fogunk, de azért törekedjünk az alaposságra! Minél tovább hever a szilveszteri dekoráció a lakásban, annál nagyobb felületen szóródik szét. 
 


A különböző szennyeződésekkel, foltokkal sem célszerű sokáig várni, a beszáradt borfoltot, kiömlött színes folyadékok nyomát nehéz eltüntetni a fehér kanapéból. És ott van még a kávé, a rúzs, az alapozó és ki tudja, még minek a nyoma. A legegyszerűbb ezeket frissiben elrendezni, de hát ki törődik ilyesmivel egy jó partin? A legtöbb foltot muszáj először beáztatni és csak után nekiállni a kitisztításának. Vörösborfoltra jó a tiszta alkohol és az ecet, de próbálkozhatunk többszöri, szénsavas vízzel történő átöblítéssel, majd sóval való dörzsöléssel. Az ecetes víz a sörfoltot is eltávolítja, sőt ajánlott a paradicsomszószos nyomok eltörlésére is.
 A rágógumi a legelképesztőbb helyekről kerül elő, sokszor akkor vesszük észre, ha beleragad a ruhánk. Nehéz szabadulni tőle.

Ha olyan helyre került, amit le tudunk fagyasztani, könnyű a dolgunk, csak letörjük a megdermedt anyagot, de ha asztal aljára, ágy peremére ragasztották,  már csak a kaparás segít. A rúzsfoltot vazelinnel szokták kezelni, aztán alkohollal bedörzsölni, végül ki-vagy lemosni. A különböző bolti tisztítószerek csodákra képesek, de mind erős vegyszert tartalmaznak, ezért óvatosan bánjunk vele, főként, ha kisgyermekek is használják az adott eszközöket, berendezési tárgyakat. Ha mégis rákényszerülünk ezek használatára, olvassuk el figyelmesen, milyent tartalmaz, és mire kell ügyelnünk a használatakor.


Ha a lakással végeztünk, ne feledkezzünk meg a ház környékéről és az  előtte lévő közterületről sem! A szilveszteri házi tűzijátékozás nyomai sok ház előtt még hosszú napokig ott csúfoskodnak, pedig ezek összetakarítása azok feladata lenne, akik élvezték ezt a szórakozást.
A lakásban legcélszerűbb rögtön rendet tenni a buli után, amikor még nem hordjuk szét a dekoráció maradványait és a foltok nem száradnak meg annyira, hogy ne lehessen levakarni őket.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!