Otthon

2011.02.07. 13:03

Üvegbe zárt szépségek

Veszprém - Magasházi Juliannára nem érvényes, amit a cipészekre szokás mondani. Otthonában és pláne műhelyében megtalálhatók a csodaszép üvegtárgyak még kezdetleges vagy éppen teljesen kész formájukban.

Horváth Éva

 

Mindig érdekelte a rajz, a festés, a lakberendezés, de pechjére a zirci III. Béla gimnáziumban, ahol érettségizett, csak azután indítottak rajz tagozatot, hogy ő végzett. Ezért Julcsi külön órákra járt, hogy még jobban menjen a grafika, a rajz, de így is hátrányban volt a képzőművészeti főiskolai felvételin. Így nyomdász lett belőle, szerette azt is nagyon, de mégis hajtotta az alkotás vágya.

 


 
Egy lakberendezési lapban látott egy üveggel foglalkozó iparművésznőről szóló cikket. Megkereste, tanítaná-e, de mondta, nem vállal senkit. Ajánlotta viszont a budakeszi Hatvani Sándorékat, akik síküveggel, ólomüvegekkel foglakoztak, de kiszolgálták a vállalkozókat is. k se akarták tanítani, viszont ajánlani sem tudtak senkit. Járt a nyakukra, végül néhány hétvégi tanfolyamok hétvégén az alapokat megtanították neki.

 



Aztán évek alatt saját tapasztalata alapján alakult ki a rutin. Rá kellett jönni, melyik színű üveg, hogyan törik, milyen a feszültségmentes üveg. Magyarországon amerikai és német síküvegeket lehet vásárolni. A színes üvegeket is iparművészek készítik, a folyékony táblákba saját elképzelésük szerint adagolják a festéket. Ezért nincs két egyforma színű üvegtábla. A vörös üveg a legdrágább, mert abban aranyfüst és olyan oxidok vannak, amelyek különlegessé teszik. A vörös és a színtelen üvegtáblák között akár tízszeres árkülönbözet is lehet.

 


 
- A díszmű üveg tárgyak értékét, árát a gyártási technika, a felhasznált üvegek fajtája valamint a mintázat összetettsége is meghatározza. Nem mellékes persze a képi megjelenés, a kompozíció sem, mely különböző stílusban - a középkori motívumrendszertől kezdve az art decon át a mai amerikai ultramodern formavilágig - egy-egy művészi alkotás értékével bír - írja honlapján Julcsi. Az ő munkáira a hullámvonalas, kicsit absztrakt stílus a jellemző.

 



Készít Tiffany stílusú lámpákat, tálakat, általában egy tábla üveg különböző részeiből, s a sötét és világos üvegdarabokat az izzó teszi különlegessé. Azt mondja: egy lámpát maximum három színből készít el, több már túlzás lenne. Bármit készít, a megrendelő lakásához, annak színvilágához igazítja.
 
Julcsinak volt már kiállítása Budapesten a Vajdahunyad várban, több kisebb galériában, ám legtöbben honlapja alapján, illetve ismerősöktől hallanak róla, s keresik meg az ország legkülönbözőbb részeiből. Készített üvegeket lifthez Szentendrére, Miskolcra lámpát, bútorokat, ajtóüvegeket Budapestre és máshova is.

 


 
Az üveggel való munka nagy precizitást, türelmet kíván. Julcsi terveit két példányban készíti, az egyiket darabokra vágja, s az alapján metszi az üveget. A lámpákhoz, tálakhoz készen kaphatók gipsz és nikecell formák, azokra építi fel a készülő tárgyat. Ebben az esetben az alkotó a színekkel tud játszani, újat adni.

 


 
Julcsit 2003-ban a Lakberendezők Országos Szövetsége felvette tagjai közé, most pedig a Magyar Kézművességért alapítvány révén is ismerhetik. Mint oly sok kézművesnek Julcsinak is bosszúságot okoznak a Távol-Keletről érkezett tárgyak, amelyek nem is biztos, hogy üvegből vannak, kompozíciójuk pedig gyökeresen különbözik az általánosan ismerttől. Ezek olyan áron kaphatók, amiből a magyar készítő még az üveget sem tudja megvenni.

 



Magasházi Julianna otthonába ablakdíszeket, vitrint, a konyhaszekrény ablakbetétjeit, a tükör díszítését, lámpákat készített, s ha új ötlete van némelyiket cseréli is. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!