Otthon

2011.05.03. 08:01

Egy kedvelt kisrágcsáló

Veszprém - Közel harminc éve vált házi kedvenccé a mongol futóegér, ez az örökmozgó és rendkívül barátságos, a gondozójához kötődő rágcsáló.

Varga Ibolya

A mongol futóegér nagyobb, mint egy egér, és kisebb, mint egy patkány. A kifejlett állat testhossza akár 15 centiméter  is lehet. Farka 13-15 centiméter hosszú. A tenyésztőknek köszönhetően több színben létezik. Leggyakoribb a zsemleszínű, fehér hasú változat. Szeme fekete vagy piros is lehet. Olcsón beszerezhetők állatkereskedésekből, kisállattenyésztőktől.

Viszonylag nagy helyre van szükségük. Két-három egyed tartásakor minimum nyolcvanszor negyven centiméteres alapterületű és 50-60 centiméter magas terrárium szükséges. Azért kell ekkora méretű terrárium, mert a futóegerek futnak és ugranak.

A futóegerek terráriumát hetente legalább egyszer alaposan ki kell mosni. A terrárium aljára forgácsot, szénát vagy madárhomokot tegyünk, és gondoskodjuk egy kis házikóról, egy futókerékről és egyéb játékokról is. Takarmányként teljes értékű tápokat, zöldségeket, gyümölcsöket adjunk nekik. Sivatagi állat révén a mongol futóegér keveset iszik, de mindig szüksége van friss vízre.

Örökmozgó és társasági lény

Ha mongol futóegeret vásárolunk a gyermekünknek, aki már lassan sírba kerget minket, mert mindenáron kutyát szeretne, de mi nem akarjuk, hogy velünk együtt szenvedjen a szűk lakótelepi lakásban, gondoljunk rá, hogy társas lényről van szó. Nem szeret egyedül lenni, márpedig nem tudjuk biztosítani, hogy mindig legyen körülötte valaki. A legjobb, ha egy hímet és egy nőstényt szerzünk be, de akkor várhatóan szaporulat is lesz, amit talán olcsón visszavásárolnak a kereskedésben, vagy elajándékozhatunk, de egy idő után már menekülni fognak tőlünk barátaink és ismerőseink egyaránt. Ha két nőstényt veszünk, akkor a szaporulat miatti gondok elkerülhetők. Két hímet ne vegyünk, mert egy kor után rivalizálnak, és ez súlyos verekedést, sérülést, akár elhullást  eredményezhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!