Otthon

2011.06.20. 20:09

A parlagfű közellenség

Csopak - Július 1-jétől indul a parlagfűvel fertőzött területek felderítése, ezért ehhez kapcsolódóan fontos megjegyezni, hogy a kalászos gabonák kezdődő betakarítása után kitüntetett figyelmet kell szentelnie az érintett terme-őnek, földhasználónak a tarlók megfelelő kezelésére, ápolására is.

Varga Ibolya

 Öry Arnold, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetői feladatait ellátó kormánytisztviselője újfent felhívta a figyelmet a tarlókra azért is, mivel a gyomnövények közül a parlagfű fordul elő rajtuk a legnagyobb mennyiségben, valamint az elmúlt három évben a felderített, parlagfűvel fertőzött és eljárással érintett ingatlanok 50-60 százaléka tarló volt Veszprém megyében.

 Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény értelmében a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű-virágbimbó kialakulását megakadályozni és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Aki ezt elmulasztja eddig az időpontig, annak a parlagfűvel fertőzött ingatlanán a növényvédelmi jogkörben eljáró szerv elrendeli a közérdekű védekezést. A közérdekű védekezés elrendelésére jogosult növényvédelmi jogkörben eljáró szerv belterületen az illetékes jegyző, külterületen a Veszprém  Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága. Kultúrnövénnyel borított területen is el lehet rendelni a közérdekű védekezést, de csak abban az esetben, ha a kultúrnövény tőszáma nem éri el az agronómiailag indokolt tőszám 50 százalékát, és a parlagfűvel való felületi borítottság a 30 százalékot meghaladja.

 



Ebben az esetben a parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtása során az érintett kultúrnövényben okozott károkért a földhasználó kártalanításra nem tarthat igényt. Helyszíni ellenőrzést a területileg illetékes körzeti földhivatal hivatalból a veszélyeztetett területeken, bejelentés alapján más területeken végez. A helyszíni ellenőrzésről a földhasználót nem kell előzetesen értesíteni. A helyszíni ellenőrzés, valamint a közérdekű védekezés elvégzése során a földhivatal és a növényvédelmi jogkörben eljáró szerv szakemberei, valamint a kényszerirtással megbízott vállalkozó az érintett területre beléphet és a  védekezést elvégezheti.
 
A parlagfűvel fertőzött területen elrendelt közérdekű védekezés végrehajtásával nem ér véget az eljárás, mivel a törvény alapján a mulasztóra növényvédelmi bírságot kell kiszabni, melynek mértéke a parlagfűvel borított terület nagyságától függően 15 ezer forinttól  ötmillió forintig terjed. Ezen kívül a közérdekű védekezés elrendelésével és végrehajtásával kapcsolatban felmerült költségeket  is az ügyfélnek kell megtérítenie. A növényvédelmi bírságot (kül- és belterületen egyaránt) és a  külterületi közérdekű védekezés költségét a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága szabja ki. Ezek adók módjára behajthatók, ha nem fizetik meg időben.
Idén a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal  országos helikopteres felderítést végeztet a parlagfű területéről. 

 
Kesztyűs kézzel bánjunk a gyommal!

Hazánkban csaknem két és fél millió ember szenved allergiás megbetegedésben, és a tüneteket kiváltó hatások közül a parlagfű az első helyen áll. Ennek az Észak-Amerikában őshonos gyomnak minden része allergiakeltő, ezért, ha bármi módon (gyomlálással, kaszálással) védekezünk ellene, mindig viseljünk maszkot és védőkesztyűt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!