Otthon

2011.10.18. 09:32

Évelő növények átteleltetése

Bálint gazda honlapja szerint fagymentes helyre kell őket vinni, mert déli származásúak lévén a nálunk szokásos téli hideget nem viselik el. Ezeknek a növényeknek igen eltérő a hőmérséklet, a víz, a fény iránti igénye, sőt esetleg speciális kezelést is igényelnek a betelelés előtt.

Gajdos József

Téli szenvedéseik gyakori oka az, hogy nem öntözzük őket az igényeiknek megfelelően. Ha télen hónapokig feléjük sem nézünk, és ez idő alatt a földlabdájuk porrá szárad, akkor ne csodálkozzunk, hogy tavasszal nem kelnek életre! Még gyakoribb azonban, hogy csupa jó szándékból túlöntözzük őket.

Ebben az esetben a talajrögök közötti hézagokat víz tölti ki, a gyökerek nem jutnak levegőhöz. A növény egyébként is csak igen kevés vizet vesz fel, aminek következtében a gyökerek elkorhadnak, elpusztulnak.


A kerti muskátlit szedjük  ki  a virágládából, a töveket vermeljük sűrűn egymás mellé a láda földjébe, és olyan helyen, ahol valamennyi fényt is kap, két-háromhetente megöntözve, négy-nyolc fokos hőmérsékleten tartsuk tavaszig. Betelelés előtt a tövekről szedjük le az elhalt leveleket és az elnyílt virágokat.
 
A leanderbokrokat kevés fényben is részesülő helyen, három-öt fokon teleltessük. Előtte  meg kell győződni arról, hogy a leveleken nincsenek-e pajzstetvek, mert ezek a teleltetés idején mértéktelenül elszaporodnak. A sétányrózsa (Lantana) fácskákat nyolc-tíz fokos hőmérsékletű, világos helyen lehet átteleltetni. Előtte a vesszőket vissza kell metszeni, a lombjuk így is többnyire lehull tavaszig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!