Otthon

2011.10.18. 04:28

Lehet mérgek nélkül is tisztítani

Cseppmentesen száradó üvegedények? Patyolattiszta, kellemes viseletű ruhák? Kristálytiszta fürdőszoba? Lehet mérgek nélkül is!

Németh F. Bernadett

 
Nem ajánlatos erős vegyszereket (súrolószereket, fertőtlenítőt) használni ott, ahol ételeinket elkészítjük, figyelmeztet a Csalán  Környezet- és Természetvédő Egyesület, amely összegyűjtötte a környezet- és egészségkímélő tisztítási módszereket.
 
- Mi a Csalán egyesületnél sokakkal találkozunk, akik velünk együtt megunták a klórszagot, és helyette inkább az ecetszagot választják. Több ügyfelünk kérésére gyűjtöttünk össze néhány tippet a környezetbarát takarításhoz - mondta Ring Júlia kommunikációs munkatárs.
 
Általános tisztításhoz használhatunk mosószódát, ez lúgos kémhatású, vízlágyító, zsíroldó por. Egy liter meleg vízben egy evőkanál oldott mosószóda a legzsírosabb tűzhelyet, a legkoszosabb ablakkeretet, csempét, linóleumot, műpadlót is tisztává teszi. Ha edényekhez használjuk, az arány változik: öt liter forró vízhez egy evőkanál mosószóda.

Eltávolítja az  edényekről a zsiradékot, égett foltokat. Üvegedényeket, poharakat mosószódás mosogatás után ecetes vízzel kell öblíteni, különben foltosan száradnak. Természetesen a mosásnál is hatékony, a mosópor fele helyettesíthető vele, nem veszi ki a textíliák színét, minden puhább, tisztább lesz. Konyharuhákat vagy erősen szennyezett, foltos, olajos ruhákat a mosás előtt áztassuk mosószódás vízben legalább egy éjszakán át, utána már alacsony hőfokon is elég kimosni.

A szódabikarbóna sokoldalú segítségünk a háztartásban. A mosószódához hasonlóan lúgos kémhatású, de enyhébb, általános tisztításra ez is alkalmas, környezetre ártalmatlan anyag. Szódabikarbónából kis vízzel pasztát készíthetünk, ezzel súrolhatunk mindent (mosogatót, kádat, csempét, WC-t), ragyogóan tiszta lesz, a csempére rakódott zsíros szennyeződések eltávolítására is kiváló.

Forró szódabikarbónás vízzel a hűtőszekrény is tisztítható. Ha az egyik polcon nyitott szódabikarbónás zacskót tartunk, szagtalaníthatjuk a hűtőszekrényt, mert magába szívja az ételszagot. A dugulások megszüntetésének receptje: szórjunk a lefolyóba szódabikarbónát, majd öntsünk rá három deci húszszázalékos ecetet. A citromsav vizes oldata gyenge, természetes sav. Használható vízkőtelenítéshez, például csaptelepek esetében: fél liter vízhez egy evőkanál citromsav javasolt.

A WC lefolyójának vízkőmentesítésére is tökéletes a citromsav. Körülbelül 40 dekagramm citromsavat öntsünk a WC-be és hagyjuk pihenni tíz órán át. A mosogatón látható foltok citromsavba mártott vizes ronggyal eltávolíthatók. Vízforraló vízkőte- lenítésére az ecet és a citromsav egyaránt hatékony. 
 

A háztartásban fertőtlenítésre bóraxot használhatunk, amely enyhén lúgos, klórhelyettesítő só. Jó szagtalanító hatású és hosszú távú hangyairtó. Szemetesláda tisztítására 30 gramm bórax, 30 gramm szódabikarbóna és fél citrom héjának keverékét öntsük fel forró vízzel! Hagyjuk egy-két órát állni, majd súroljuk kicsit át és öblítsük ki!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!