Otthon

2011.10.04. 08:42

Szőlők, madárijesztők

Csopak - Egy év kihagyás után új helyszínen, a Plul vízimalom udvarán tartotta meg a szőlő és a madárijesztők napját a Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportja.

Varga Ibolya

A versenyre ezúttal tizenegy madárijesztőt neveztek be - tudtuk meg Szerdahelyi Jánosnétól, az egyesület helyi csoportjának vezetőjétől. Tudomásuk szerint a pályamunkák egy része az iskolában maradt. Ennek ellenére azok a gyerekek is jól szórakoztak, akik ezeket készítették, hiszen a nap folyamán bőven ajánlottak programokat.

Az egyik asztalnál kis tutajokat állítottak össze, melyet rögtön vízre is bocsátottak a telkek mellett folyó patakban. A másik foglalkoztatónál friss levéllel batikoltak, a gyerekek igazán szép terítőket, textildíszeket készítettek.

Csapatok, családok indulhattak azokon a versenyeken, melyeken a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) tagjai által készített társasjátékokat lehetett kipróbálni. Ezek vagy a Balaton és környéke megismerésében, vagy a környezetvédelem szabályainak megtanulásában, illetve az önfejlesztésben segítenek a gyerekeknek.

Ma már sajnos az iskolákban és a kirándulásokon egyaránt elmarad a népdalok éneklése, inkább népszerű dallamokkal múlatják az időt.  Most lehetőséget adtak ennek a hiányosságnak a pótlására, főleg a Balaton környékére jellemző népdalokat tanultak és énekeltek. Igen nagy sikert aratott a Csopak Néptáncegyüttes, de még a vastapsnál is nagyobb elismerést kaptak a táncházért, melyen a gyerekeket megtanították a népi tánc  alaplépéseire.

A legötletesebb a Madárőrangyal, melyet Király Ádám, a füredi Radnóti Miklós Általános Iskola tanulója készített. A legmókásabb Gatya Aladár, melyet Zaka Krisztián és Rédling Balázs, a helyi iskola másodikosai alkottak. A legszebb Varjú Vera, melyet a helyi iskola hatodikosai fabrikáltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!