Otthon

2012.11.06. 07:12

Árnyat és gyümölcsöt adó fák

Megyei körkép – A faültetés rendes ideje az az időszak, amikor már vagy még nincsenek levelek az ágakon. Amióta konténeres csemeték kaphatók, már bármikor végezhető.

Varga Ibolya

A fa végigkíséri az életünket, szó szerint a bölcsőtől a koporsóig. Ebből az anyagból készülnek a bútoraink, a használati tárgyaink. Duplán ad meleget, amikor dolgozunk és amikor fűtünk vele.

Az anyagcseréjének végterméke az oxigén, rengeteg port fognak fel a levelei, az is öröm, ha egyszerűen csak szép, de a legtöbb még ráadásul termést is ad. Több helyen önkormányzati rendelet szabályozza a faültetést és a fakivágást, de kormányrendelet is foglalkozik a témával. Kiskoronájú fa telekhatártól, épülettől minimum két méterre, közép- és nagykoronájú fa telekhatártól, épülettől minimum 3,5 méterre, cserje és örökzöld telekhatártól, épülettől minimum egy méterre ültethető. Utcai fasor a következő előírások betartásával telepíthető: kiskoronás fa telekhatártól, épülettől minimum két méterre, ajtó, ablak elé legkevesebb 2,5 méterre, kapubehajtótól legkevesebb 0,8 méterre, törzsmagasság minimum 2,2 méter.



Középkoronájú fa telekhatártól, épülettől minimum 2,5 méterre, ajtó, ablak elé legalább három méterre, kapubehajtótól minimum egy méterre, törzsmagasságuknak minimum 2,2 méternek kell lennie, hogy könnyedén elférjenek alatta a járókelők. Nagykoronájú fa telekhatártól és épülettől minimum három méterre, ajtó, ablak elé minimum 3,5 méterre, (fasorban egységes törzsmagassággal), kapubehajtótól minimum 1,5 méterre, törzsmagasság minimum 2,2 méter. A 10 centiméternél nagyobb törzsátmérőjű fa kivágása engedélyköteles. Ez alól kivétel a 20 centiméternél kisebb törzsátmérőjű, nem közterületi gyümölcsfa. Eszerint a telkünkön belül, azaz magánterületünkön található 10 centiméternél vastagabb átmérőjű díszfák kivágásához többnyire engedély kell, csakúgy, mint a 20 centiméteresnél vastagabb gyümölcsfák eltávolításához.

A védett fafajok és bármilyen 30 centiméternél nagyobb törzsátmérőjű fa kivágása csak a növény rossz egészségi állapota vagy szükségszerű – más módon és helyen véghez nem vihető – építési munka, illetve életveszélyes állapot megszüntetése érdekében történhet. Építés miatt kivágásra ítélt fát az övezeti előírás mértékéig pótolni kell. A fapótlás helyét, módját, az alkalmazott növényfajt, az ültetendő nömétervény méretét, minőségét a városi főkertész véleményezése alapján az építésügyi hatóság határozza meg. A fapótlás szakszerű elvégzéséről a munkára kötelezett ember tartozik gondoskodni.

A fapótlás faértékszámítással meghatározott, egy összegben megváltható. Facsonkolás, alakító metszés 20 centiméternél nagyobb törzsátmérőjű egyedi fán csak életveszély elhárítása érdekében történhet, szakember jelenlétében. Fasoralakító, illetve egészségügyi metszést kizárólag szakember, illetve szakcég végezhet. Közterületen lombos fa és tű- vagy pikkelylevelű örökzöld telepítése helyenként engedélyköteles. A fakivágási engedélyre a kérvényt bel- és külterület esetén a területileg illetékes jegyzőhöz kell benyújtani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!