Otthon

2013.04.30. 05:29

Régi bútorok másodvirágzása

Szakértőnk, Prevics Bori lakberendező, enteriőrtervező arról szól, hogy mit tegyünk azokkal a tárgyakkal, melyekből sok van, vagy nem akarunk megválni tőlük.

Varga Ibolya

Lehet, hogy értéktelennek tűnnek, de egy kis kreativitással, ötletes megoldásokkal a haszontalannak tűnő lomokból is lehet kincs – állítja Prevics Bori.

Ezeken a szempontokon kívül környezetkímélő megoldás, ha a kidobandó tárgyainkat még egyszer szemügyre vesszük, újragondoljuk és életet adunk belőlük valami egészen másnak. A polietilén-tereftalát, rövidítve PET az egyik legelterjedtebb műanyag. Rengeteg ebből az anyagból készült palackot dobunk ki, ráadásul tapossuk- tapossuk, de sokszor még így is tele van vele a szemetesünk.

 

 

 

Az újságpapírból mutatós tapéta lehet,

Fellógatva, virágfölddel megtömve remek függő kaspó lesz belőle, csak ki kell vágnunk a felső részén kétoldalt. Ha ezt a megoldást választjuk, akkor a palackra nem árt egykét lyukat fúrni, vagy az aljára a virágföld alá kavicsot rakni és nagyon ügyelni a locsolásra, hogy ne pangjon a palack alján a víz. Ha nem vigyázunk, elrothadhatnak a növényeink gyökerei.

Félbevágva, fejjel lefelé lógatva pedig a vágott virágokat is beletehetjük. Virágokat ültethetünk továbbá színesre festett régi festékes- vagy konzervdobozba, de kaspó helyett zsákokba vagy használaton kívüli ereszcsatornába is. Tavaly Szentantalfán láttam egy megunt farmernadrágba telepített, dúsan beültetett virágtartót.

Rengeteg dologra felhasználhatjuk a régi autógumit is. Régebben sok helyen láthattuk fellógatva hintának, de sokféle puffot, ülőkét készíthetünk belőle, fóliával kibélelve pedig aprócska kerti tó alapjának is kiváló. Lehet belőle kis dohányzóasztal, négy láb vagy görgő és egy méretre vágott lap kell a tetejére, ha pedig nem szeretnénk látni a gumit, ragasszunk rá körbe-körbe egy szép kötelet.

 

A régi székbe, palackba, zsákba ültethetünk virágokat

A leggyakrabban látottról nem is beszéltünk, a lakótelepeken is előfordul, hogy autógumival kerítik el a szabadtéri gyerekdühöngőt. Ülőkékre mindig és mindenhol szükség van. Előszobában a cipőfelhúzáshoz, a gyerekszobába akár csak a játék kedvéért, a konyhába egy kis főzés közbeni dumcsizáshoz, és a jó idő érkeztével minden mennyiségben a teraszon és a kertben. Ha jól körbenézünk otthon, biztosan találunk valamit, amiből akár azonnal készíthetünk is egyet.

 

A régi bakelitlemezt már nem hallgatjuk, de asztallapnak jó

Egy fém tárolóból, vagy egy kiszuperált mosógépdobból, a legegyszerűbb azonban a szíjjal összefogott, egymásra rakott sok színes magazin párnával a tetején. Egy ilyen ülőke mellé pedig jól passzolhat egy régi bakelitlemezből készített asztalka. A kertben még nagyon egyszerű és mutatós, ha rönkökből készítjük el az ülőkéket.

A komfortérzet javítására a megunt textíliákból varrhatunk rá ülőpárnákat. Lefordított tölcséreket használhatunk gyertyatartónak, nagyon jól mutatnak.

 

 

 

Újságpapírból gyönyörű koszorút vagy kopogtatót készíthetünk eső- és szélvédett helyekre, és fantasztikusan nézhet ki a falon tapétaként. Fiataloknak, kamaszoknak színes divatlapokból vidám falakat hozhatunk létre. A felületet alapozás után kenjük be tapétaragasztóval, a papírt gyors, határozott mozdulattal ragasszuk rá és simítsuk el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!