Otthon

2013.12.09. 16:20

Ünnepi díszek kinn és benn

Nem mindegy miből és hogyan készítjük a karácsonyi díszeket, ehhez ezúttal szakember tanácsait kértük.

Varga Ibolya

Prevics Borbála lakberendező enteriőrtervező azt javasolja: először fontoljuk meg, hogy milyen stílusú az otthonunk – klasszikus, modern, mediterrán? A karácsonyi dekorációnak ehhez illeszkednie kell. Egy hagyományos karácsonyi dekoráció abszolút nem működik egy dísztelen lakásban, a falusias stílushoz pedig nem biztos, hogy egy modern jeges dekoráció a legjobb választás. Bár ilyenkor a giccs is megbocsátható, azért figyeljünk a mértékre és hangoljuk össze a szín és formavilágot a lakás és az idei karácsonyfánk színvilágával.

Nem muszáj az egész lakást feldíszíteni. Díszeket és kis dekorációs csoportokat kialakíthatunk a lakás bármely pontján. Az asztali dekoráció a legfontosabbak között szerepel, hiszen karácsonykor az ünnepi asztal körül gyűlik össze a család, érdemes az asztaldíszítésre jobban odafigyelni. A székekre tehetünk egy szép szalagot vagy faágat. Választhatunk természetes díszeket, gyertyákat és különböző tárgyakat a dekoráláshoz. Az adventi koszorúról se feledkezzünk meg! Itt is gondolkodjunk előre, milyen terítőt teszünk majd az ünnepi asztalra. Nagyon jól mutatnak a csipkés, lyukacsos darabok. A kis terítő az asztal közepén sokkal dekoratívabb, mint egy nagy, mintás. A legfontosabb kiegészítők a gyertyák, ezek teszik igazán családiassá, meghitté a hangulatot. Helyezzünk el gyertyákat az asztalon, például több gyertyát egy tálba, színes poharakba. Használhatunk illatgyertyákat, melyek nemcsak jól mutatnak, hanem hozzájárulhatnak az ünnepi hangulathoz. Különösen az édes, fahéjas illatok kedveltek ilyenkor.

Függő díszekkel is feldobhatjuk az otthonunkat, ne csak az asztalra, pultra, polcra tegyünk díszeket, hanem akasszunk fel őket. Nagyon jól mutatnak az ablak előtt, asztal fölött vagy a tükörnél.

A korlátok legfőbb díszítőelemei a girlandok, melyek rendkívül változatosak és nagyon hangulatosak lehetnek. Tehetünk rájuk gyöngysort, szalagokat, terméseket, papírdíszeket, vagy égősort. Égősorokat magukban is felhasználhatunk a függöny köré vagy egy nagy átlátszó üveg kaspóba tekerve, de garantált sikere lesz a gyerekszobában, az ágy körül vagy a mennyezeten is.

A lépcsőkre szintén gyertyákat, különféle mécseseket tegyünk kint és bent egyaránt. Ablakunkat, teraszunkat, kertünket a járókelők is megcsodálhatják, fénydekorációval, égősorokkal, fényrudakkal, világító tárgyakkal varázsolhatunk az utcánkba ünnepi hangulatot. Fenyőágak a párkányra, műhó az üvegre egy szép szalmadísszel, és már kész is. A teraszon és a bejárat körül sem kell lemondani a kis pislákolókról, gyújtsunk apró mécseseket, és szórjuk el őket a földön.

A kint maradt kerti tálakba itatókba terméseket, bogyókat és ágakat komponálhatunk, amelyek egy kis vízzel felöntve - a mínuszok beálltával - gyönyörű jeges dekorációvá változnak át.

Az ajtódíszt vagy kopogtatót pedig gyakorlatilag bármiből készíthetünk, sokszor egy egyszerű koszorú - masnival, vagy egy fenyőág egy kis színes dísszel is feldobja mindennapi hazatérésünket.

Nemsokára Luca-széket faraghatunk

A karácsonyi hagyományok szerint Luca napján, december 13-án szokás karácsonyi díszbe öltöztetni otthonunkat, míg némely plébánia szerint a szentestét megelőző vasárnap. Ha különleges dekorációt tervezünk, és gyerekek is vannak a családban, érdemes már előbb is feldíszíteni a lakást. Luca napjához sok szokás kötődik, egyebek között ekkor kell kezdeni a Luca széke elkészítését, melyre felállva megláthatjuk a boszorkányokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!