Otthon

2014.01.13. 14:05

Időszerű kerti munkák

Balatonkenese - Az enyhe tél lehetővé teszi, hogy most gyakorlatban is foglalkozzunk veteményeskertünkkel

Varga Ibolya

A tennivalókat Bollók Ferenc kertész foglalta össze számunkra. Fedezzük fel a kert árnyékos zugait, amelyeket még van lehetőségünk fellazítani, vetésre előkészíteni. Ezek a félárnyékos helyek jó szolgálatot tehetnek a zöldségnövények nevelésére.

Komposzthalmaink lakói most ugyan lassan dolgoznak, de az idő alkalmas a forgatásra, a friss humusz rostálására. A kinyert régiesen televény a termőföldet felülmúlhatatlanul gazdagítja. Ha még nem tettük, bátran vessünk borsót 25 centiméter sortávolságra és mivel a korai fajták kistestűek, akár négy - öt centire is vethetünk egy két szemet. Felhasználhatjuk a levagdalt gallyakat a borsó közé tűzdelve a növények megsegítésére, kapaszkodónak. A petrezselyem is vethető, kiváló fajtaválasztékkal találkozhatunk a gazdaboltokban. Ha vörös - vagy lilahagymát duggatunk körülbelül három centiméter mélységre, korai új hagymára számíthatunk. Ablakban, napos helyen nevelhetünk korai nyári karfiolt, hogy időben tűzdelhessük és amilyen korán lehet, kiültethessük. A felsorolt növényeket előveteménynek tekinthetjük.

A mostani idő kiválóan alkalmas fák, cserjék, oltványok ültetésére. A gödör legyen mindig elég mély és nagy, az aljára helyezzünk istállótrágyát vagy komposztot. Tapossuk be a gyökereket és utána laposan locsoljuk meg, iszapoljuk, de száraz időben időnként locsoljuk meg.

Fordítsunk egy kis figyelmet a nyugalmi időszakukat töltő balkon és dézsás növényeinkre, melyek ilyenkor igen kevés vízzel is beérik és még tápoldatozni sem kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!