Otthon

2015.07.13. 10:28

Ahol akár még a gyom is virág - Legszebb kertek Veszprém megyében (3. rész)

Szentgál - A legszebb kertek versenyére 29 nevezés érkezett, azok közül a legszebb tíz kertet a Csizmazia Szilveszter kertészmérnök vezette zsűri választotta ki. A döntőbe jutott kertekről készített írásaink alapján olvasóink szavazhatnak az első három helyezettre, akkortól, amikortól már mindegyik kertet bemutattuk.

Tóth B. Zsuzsa

Most Csajághy Károlyné szentgáli pályázónk kertjéről olvashatnak. A háziasszony keze munkáját dícséri Csajághy Károlyné kertje. Éva néni gyermekei unszolására nevezte be szentgáli kertjét versenyünkre. Azt mondja, ez egy egyszerű falusi kert, amelyet negyven éve gondoz, de sosem járt nála kertépítő. Az akkoriban ültetett bokrok mára nagyra nőttek és ami másnak talán gyomnövény, itt az is viríthat.

Csajághy Károlyné kertjében kora tavasztól késő őszig mindig virít valamilyen virág  (Fotó: Penovác Károly)

Éva néni szereti a vadpipacsot, a kolléganőjétől kapott illatos jázmin bokrot, Sok növényt köszönhet ismerősöknek, másokat a piacon, a virágboltban szerzett be. Előnyben részesíti az évelőket, azt mondja, azokkal kevesebb a gond. A szilvafa viszont mostanra kiöregedett, a lombja pusztította a füvet, hát megkérte a férjét, hogy fűrészelje le a fa koronáját. De úgy, hogy használható legyen, ezért azóta virágtartóként szolgál nyáron, télen pedig a madáretetőknek ad helyet. A fa öreg törzsén tapló gomba nőtt, a háziak gyönyörűségére. A gyerekek pedig a kis kerámia libákat szerették nagyon. Igaz, a csemeték mára megnőttek, de a játékos kis kerti figurák az unoka kedvéért mégis a helyükön maradnak. Giccsesnek nem nevezte még senki, de ha így is lenne, az nem zavarná Éva nénit. Azt mondja, elférnek és a gyerekek csak örüljenek nekik.

(Fotó: Penovác Károly)

A hangulatos kiülőt szereti a család, jó beszélgető hely és az ebéd szintén jobban esik ott nyaranta. No meg ott olvassák el a háziak a Naplót délután, öntözés előtt. Macska és kutya ugyan van a háznál, de nem bántják a kertet, jól megférnek a háziakkal és a környezettel.

A rózsafák közelében egy pad áll, romantikus hely a pihenésre. A gazdasági udvar a sok állattal hátul kapott helyet, mögötte pedig még egy holdnyi veteményes van, úgyhogy Éva néni és férje nem unatkozik.

Maguk keltetik a csibéket, most hatvan tyúk és öt hízó várja a sorsát a baromfiudvaron. De a lakásban is van több, mint száz szobanövény cserepekben, dézsákban. Éva néni azt mondja, nem bánja, hogy nem látja ott senki, számára örömet szerez és ez a legfontosabb. Már kora tavasszal bevisz néhány virágzó faágat a nappali asztalára, hogy díszítse a lakást. Még beszél is a virágokhoz, de hogy melyik a kedvence, azt bavllja, nem is igazán tudja. Talán a tulipánok, az árvácskák, de az orgonát, vágott virágként helytálló margarétát, pipacsot sem kedveli kevésbé. Legutóbb még öt féle új évelőt rendelt egy virágküldő szolgálattól, most kíváncsian várja, hogy milyenek is lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!