Otthon

2016.01.18. 11:45

Csak a jó minőségű vetőmagban bízhatunk

A márciusi vetési munkák előtt időben ajánlott gondoskodni a megfelelő vetőmagokról.

Tóth B. Zsuzsa

A szakemberek azt ajánlják, hogy bármilyen költséges dolog is a vetőmagvásárlás, lehetőleg ne a szomszédtól kapott, összegyűjtött magokat használjuk, hanem csak szaküzletben vásárolt, kimért vagy tasakolt, államilag ellenőrzött, csávázott vetőmagot vessünk. Ugyanis egy idő után a magvak csíraképessége megszűnik.

A vetőmagok tasakján, zacskóján, dobozán fel van tüntetve azok szavatossági ideje. Csak egészséges, fertőzésektől mentes vetőmagot szabad elvetni. A zsizsikes bab például nem alkalmas vetésre, mert lehet, hogy a zsizsik lárvája éppen a mag csíráját falta már fel. A penészes, nedves, összecsomósodott magot gondolkodás nélkül dobjuk ki. Sok apró mag már drazsírozva is kapható. Ennek az a nagy előnye, hogy a saláta, a sárgarépa, a petrezselyem, a mák magját egyenként, szemenként lehet elvetni az előre elhatározott tőtávolságra, így a kelés után nem lesz szükség a vetés egyelésére. Kevesebb magot pazarolunk el, és mentesülünk az egyelés kényelmetlen munkájától. Azt azonban tudni kell, hogy a drazsírozott mag kikeléséhez több talajnedvesség szükséges, ezért drazsírozott mag használata esetén a vetőbarázdát vetés előtt, a talaj felszínét pedig vetés után alaposan öntözzük majd meg. Egyes növények kifejezetten szeretik, mások nem kedvelik a szomszédságot. Ennek utánanézve és ezt betartva, a vetést megtervezve eredményesebben kertészkedhetünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!