Otthon

2016.01.11. 17:12

Készítsünk magunk díszpárnát

Szinte minden elkészíthető vagy díszíthető a lakásban némi textilből egy kis ügyességgel.

Tóth B. Zsuzsa

Harczi Ilona, a városlődi és a devecseri foltvarró kör vezetője hasznos tanácsokat tud adni mindehhez olvasóinknak. Ica szerint egy kis kézügyesség és egy varrógép nem árt persze a maradék anyagok és a fantázia mellé, a többi pedig csak idő kérdése. Sok más mellett például függöny, párna, terítő, táska és egyéb ajándéktárgy elkészíthető textilből. Ami a párnákat illeti, attól függően válasszunk anyagot, hogy csupán díszek, vagy használjuk is azokat. A belső készülhet puha anyagokból, vagy akár készen megvásárolhatjuk. Ahhoz mérjük a külsejét, a huzatot. A huzatra kerülhet cipzár, tépőzár, gomb, patent, vagy díszpárna esetén elég, ha az egymással találkozó anyagrészek kissé fedik egymást. A díszpárna hátulja készülhet olcsóbb anyagból, mint a mutatós eleje. Amelyik párnát pedig lustálkodáshoz, tévézéshez is használjuk, annak a hátulját varrhatjuk puha bébiplüssből, termovelúr anyagból. Utóbbiból puha takarót szintén készíthetünk, csak be kell szegni az anyag széleit. Ha pedig egy kartonfedést készítünk hozzá és frízzel béleljük, a jobb tartás érdekében letűzzük, szép ágytakarónk lehet sokkal olcsóbban, mint ha üzletben vásárolnánk meg.

Textilből készülhet ajtódísz, gyermekjáték, párna, táska, hátizsák. Csak a fantáziánk szab határt

Mostanában divatos a műszőrme a lakásban is, abból ugyancsak készülhet a díszpárna, ágytakaró. Ügyeljünk rá, hogy a színek, minták, anyagok illeszkedjenek egymáshoz. A puha anyagok, plüssök maradékából figurás párnákat, vidám gyermekjátékokat varrhatunk kis szalagokkal, gombokkal, a gyerekek korához mérten. Egyszerű megvarrni egy hóembert, egy babát vagy állatfigurát. Ajándékba ugyancsak adhatjuk ezeket. Erre a célra, vagy utazáshoz, strandra, a gyereknek táborba készíthetünk olyan takarót, amelyet összevarrunk egy megfelelő méretű párnahuzattal. Utóbbiba az előbbit belehajtogatva csak egy párnát kell magunkkal vinnünk, de ha fázunk, a tábortűznél jól jön a takaró. A céltól függően készítsük puha poláranyagból vagy erős vászonból. Ezt a legegyszerűbb úgy elkészíteni, hogy vásárolunk fillérekért egy akciós polárplédet, valamint ahhoz illő anyagdarabot, amelyből megvarrjuk a párnát.

Harczi Ilona maga is sok mindent elkészít varrógéppel és kézzel

A szekrényben szanálva felhasználhatjuk a felesleges ruhadarabokat, farmereket is. Remek tolltartót varrhatunk cipzárral vagy gombbal, patenttel. Nagyobb tároló ugyancsak készülhet különféle méretű zsebekkel a gyerek játékainak vagy a fürdőszobai tisztálkodószereknek. Az autóülés hátuljára szintén erősíthetünk ilyet, jól jöhet útközben a gyerekeknek a játékaik tárolására. Telefon-, tablettok szintén készülhet így, de akár táskát, neszesz-szert, pénztárcát is varrhatunk ily módon.

Ica a klubokban továbbadja, amit a varró- táborokban megtanul. A technikákat, lépéseket, trükköket legjobb munka közben egymástól megtanulni, de magunk is nekiláthatunk a munkának - vallja.

Mindig avassuk be az új anyagokat

Ülőpárnába varrjunk frízt, azaz kabátbélést. Ha dísztűzéssel varrjuk, szebb, tartósabb lesz, nem beszélve egy patchwork- mintáról. Az ülőpárna anyaga karton vagy vászon. Utóbbit nehezebb ugyan varrni, rojtosodik is, de erősebb anyag. A textileket mindig avassuk be, azaz mossuk ki szabás, varrás előtt olyan meleg vízben, amilyet a kezünk elbír, mert összemehetnek, és előfordulhat, hogy fognak, engedik a színüket.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!