Otthon

2016.07.11. 13:01

Meghálálja a kert a törődést - Legszebb kertek Veszprém megyében (5. rész)

Ajka-Bakonygyepes - A legszebb kertek versenyére 26 nevezés érkezett, a legszebb tíz kertet a Csizmazia Szilveszter kertészmérnök vezette zsűri választotta ki. A döntőbe jutott kertekről készített írásaink alapján olvasóink szavazhatnak az első három helyezettre, akkortól, amikor már mindegyik kertet bemutattuk. Most Kovács János és családja kertjéről olvashatnak.

Tóth B. Zsuzsa

Kovácsék pár évvel ezelőtt egyszer már jelentkeztek versenyünkre ajka-bakonygyepesi kertjükkel, azóta azonban gyarapodott a kert, nőttek a fák, bokrok. Hiszen évről évre gazdagítják a növények gyűjteményét. Sorház szélén laknak, így a többi lakó kertjénél nagyobb a területük is, ahol nyolc éve kezdtek kertészkedésbe.

Kovács Jánosék kertjét a család mindhárom tagja gondozza, eloszlik a munka János, Mariann és a fiúk közt (Fotó:Penovác Károly)

Pontosabban a díszkert kialakításába, mert korábban megpróbálkoztak a veteményessel, gyümölcsössel is, de úgy látták, nincs értelme. Mariann, a ház asszonya. akkor meggyőzte párját és nekiállt kialakítani a díszkertet.

- A gyümölcsfák befülledtek itt a terület fekvése miatt, úgyhogy azok azóta csak anyósomnál vannak - mondja János, a házigazda. Ő készítette a kemencét, amelyet gyakran használnak, de a hangulatos fa kiülőt, a fatárolót, és letérkövezte a kocsibeállót. Ácsmunkában szintén otthon van, hiszen esztergályos, marós. Mariann a kertészeti munkákat végzi, van tennivalója bőven a növények gondozásával.

Kovácsék szép portáján sok a cserepes virág, encián és lobélia kéklik, különféle leánderek virítanak, a gyönyörű begónia a háziasszony egyik kedvence.

- Szeretek velük foglalkozni, minden évben vásárolok újabbakat. A kefevirág, golgotavirág, murvafürt idei szerzemény, már beindult. Teleltetni kell majd azt is a többivel a ház leghűvösebb pontján, a műhelyben. Télen ott szinte lépni sem lehet a virágoktól, csak nyáron lehet dolgozni. A szintén új loncok részére János pergolát készített - mondja nevetve a háziasszony. Hetente tápoldatozza a növényeket, a leándereket külön, a többieket általános táppal.

Minden nap öntöznek, sőt, ebben a mostani kánikulában reggel és este újra.

A háztetőről lefolyó esővizet ügyesen felfogják , így kímélik a pénztárcát . Nem beszélve arról, hogy a növényeknek is sokkal jobb az, mint a kemény, és hideg csapvíz. A beton használatát kerülik, az udvaron, mint sokan mások, ők is jobban szeretik alkalmazni környezetükben a természetes anyagokat.

Annak idején a tujákkal kezdték a kertészkedést, úgy nyolc-tíz évvel ezelőtt, aztán készült a sziklakert. Több féle tuját ültettek, arany gömböt, csavartat, de tiszafa és a pompás, a sziklakertet valósággal megkoronázó cukorsüveg fenyő ugyancsak kifejezetten jól érzi magát náluk a kertjük napos oldalán.

Szépek a gumós begóniák, levendulából francia is van, azonban fűszerkertet nem telepítettek. Vakondriasztót viszont leszúrtak a földbe és bevált, úgyhogy azóta nem túrják fel a kertet, füvet.

Utóbbit Kovácsék nem restek hetente nyírni, náluk ez kifejezetten férfimunka, de a pitypangot a ház asszonya böki ki tavasszal a pázsitból. No és persze ő ülteti tele a dézsát, a kis díszbiciklit.

Kapnak is sok dicséretet a szépen gondozott ajkarendeki kertért.

 

Kovácséknak nincs kertész ismerősünk, aki segített volna a kert kialakításában, de a család minden tagja kiveszi a részét a feladatokból. A fiúk leginkább a fűnyírásban segít. Amikor Mariann növényt vásárol, utánanéz, hogy annak milyen igényei vannak, milyen földet, fekvést szeret. Örülnek, hogy szomszédaik is kedvelik a növényeket, a távolabbi környezet is szebb így. Sokat mégsem gyönyörködnek a napozóágyban, hintaágyban ülve, kevés idő jut ilyesmire. De nem bánják, ha fel kell állni, mert az erkély virágládáiba ültetett szúnyogvirágot, futó muskátlit, balkon borostyánt meg kell öntözni, vagy éppen a lilán gazdagon díszítő klemátiszok földje száraz.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!