Otthon

2017.04.03. 10:44

Strucctojások új köntösben

Judit az idei húsvétra főként strucctojásokat festett, illetve üvegtojásokat díszített a tőle megszokott módon, a magyar népművészet motívumainak elemeivel és bájos állatfigurákkal.

Tóth B. Zsuzsa

A strucctojásokat gondos előkezelés, alapos fertőtlenítés után gyönyörű lakásdíszekké, ajándékokká változtatja. A strucctojások  piros alapon díszítettek, vagy pedig arany kontúrral rajzolja körbe rajtuk a mintát a natúr alapon. Az előbbi esetében kétszer akril festékkel lefesti, majd vagy karcolja, vagy gravírozza a mintát, esetleg fehér kontúrral csipke mintát visz fel rájuk. A színes, arany kontúros tojások először az arany kontúr mintát kaják meg, majd száradás után üvegfestékkel kifesti és végül még egy réteg arany kontúrt kapnak a tojások.  Az áttört minta szépen mutat a tojásokon, de Judit azoknak  nemcsak a két végét fúrja ki, hanem a díszítés során is kis lyukakat gravíroz. Azt mondja, az arany kontúr elegánssá teszi a tojásokat.

Varjas Judit díszített tojásai már határainkon túl is ismertek Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Judit kedvenc motívuma a tulipán és a rózsa, gyakran festi e két virágot a tojásokra. A virágok szirmait, leveleit árnyékolja is, barnát, pinket, narancsot használ, hogy szebben mutassanak. Végül, ha kell, még lelakkozza a tojásokat. Némelyeket pedig egyszerűen alkoholos filctollal díszít. Türelem és idő azonban mindegyik technikához nagyon sok kell. Egy strucctojás elkészítéséhez három napra van szükség, napi tízórás munkával. De Judit szerint megéri a fáradság. Örül, hogy az emberek egyre inkább kedvelik a régi szép motívumokat, így a kézzel festett tojásokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!