legfőbb ellenségük a por

2020.10.18. 07:00

A megfelelő tárolás mellett a könyvek rendszeres ápolására is figyelnünk kell

A könyvek fő ellenségei közé tartozik a por és a víz. A megfelelő tárolás és tisztítás segít hosszú távon megóvni kedvenc köteteink álla­potát.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: shutterstock

Habár az elektronikus eszközök térnyerése a nyomtatott könyvek világát sem kímélte, mégis fontos részei az életünknek a hagyományos, könyv formátumú olvasnivalók. Teljesen más érzés egy könyvet a kezünkben tartani, lapozni, mint a képernyőn követni az adott szöveget.

Habár természetes részei az életünknek, tárolásukra és tisztításukra nem mindig fordítunk kellő figyelmet. Ahhoz, hogy kedvenc regényeinket akár a következő generáció is megörökölhesse, a tárolás módjára és a tisztítás milyenségére is fordítsunk fokozott figyelmet.

Ami az előbbit, azaz a tárolást illeti, a könyvespolcok ne kerüljenek a fűtőtest fölé, mert a felszálló meleg levegő kiszáríthatja a könyvek ragasztó- vagy bőrkötését, illetve elvetemítheti a kötéstáblát. Lehetőség szerint a polcokat a szoba árnyékosabb felére állítsuk, ugyanis a tűző napfény hatására néhány év alatt kifakulhatnak a vászonkötések. A könyvek egyik nagy ellensége a víz, ezért virágainkat ne a nagy becsben tartott könyveink polcán tároljuk, mert ez esetben a kötetek könnyedén az öntözés áldozatává válhatnak.

Amikor leveszünk egy-egy olvasmányt, azt ne a gerincénél fogva tegyük, ugyanis egy idő után meglazul és leszakad vagy megreped a gerinc. Könyveinket ne tartsuk bedobozolva fűtetlen helyen, mert a penészedés komoly állapotkárosító tényező. Ennek eltüntetése nehéz és költséges folyamat.

A könyv borítóját enyhén nedves törlőruhával tisztítsuk meg Fotó: shutterstock

Otthonunk rendszeres takarítása során óhatatlanul eljutunk a könyvespolcokhoz. Ezt általában megszabadítjuk különféle apróságoktól, dekorációs elemektől, majd a szokásos eljárásunknak megfelelően portalanítjuk. De mi a helyzet a könyvekkel? Ezek legtöbb esetben kimaradnak a szokásos körből, pedig rendszeres tisztításuk nem elhanyagolható. A por a könyvek egyik fő ellensége, amelyet kivédeni csak gyakori és alapos takarítással lehet. Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha a polcról levéve átforgatjuk köteteink lapjait, majd az összecsukott könyv oldalát végigpásztázzuk porszívónk kefés toldalékával. Szintén gyors és hatékony megoldás, ha egy pamutzoknit a kezünkre húzunk, befújjuk portalanítóval, és áttöröljük vele a könyvek oldalait.

A borítókat érdemes enyhén nedves törlőruhával óvatosan megtisztítani, de radírozással is tisztává tehetők a vászonkötésű fedelek. Fontos, hogy a nedves törölgetés után csak száraz állapotban tegyük a könyveket újra a helyükre, mert máskülönben a száradás során egymáshoz ragadhatnak a kötetek. A papírborítók színkopásait alkoholos filctollal megpróbálhatjuk pótolni, ám a becses, sérült könyvek orvoslását inkább bízzuk szakemberre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!