Hirdetés

2022.12.05. 05:25

Az ország legjobbjai Veszprémben

A Filharmónia Magyarország veszprémi hangversenysorozata egy nagy sikerű koncerttel vette kezdetét novemberben, amikor is a világhírű Olga Kern zongoraművésznő és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar varázsolta el a közönséget. A bérlet következő hangversenye hasonlóan színvonalas eseménynek ígérkezik.

Fotó: Akos Stiller

December 12-én a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációját hallgathatják meg a Hangvillában. A Fesztiválzenekar mindig is híres volt profizmusáról, emellett koncertjeiken érezhető a zene iránti őszinte rajongásuk. Nem véletlen tehát, hogy idén októberben Az év zenekarának választották a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

A veszprémi hangverseny koncertmestere Pilz János hegedűművész lesz, aki még zeneakadémistaként részt vett a Fesztiválzenekar legelső produkcióiban. 1987 és 2010 között a Keller Vonósnégyes tagjaként Európa és Amerika legnagyobb koncerttermeiben lépett fel. 16 éven át volt a Pulzus Vonósnégyes primáriusa, 2012 óta pedig a Budapesti Vonósok Kamarazenekar koncertmestere. A Budapesti Fesztiválzenekarban 2010 óta játszik újra rendszeresen, 2011-ben a zenekar Végh Sándor Versenyének egyik győztese volt. A hangverseny szólistája szintén a kezdetektől aktív részese a Budapesti Fesztiválzenekar életének, hiszen egyike az alapítótagoknak. Iván Tímea hegedűművésznő posztgraduális tanulmányait Végh Sándornál végezte a salzburgi Mozarteumban, majd ugyanott a mester tanársegéde lett. 1986 és 2001 között, mint a salzburgi Camerata Academica szólamvezetője, koncertmestere, művészeti vezetője és szólistája a világ számos országában rendszeresen fellépett. 2002-től a Fesztiválzenekar szólamvezetője, emellett alkalmanként több külföldi zenekar vendég-szólamvezetője. „A 18. század elejétől a 19. század végéig ívelő műsor az adventi időszakhoz illő darabbal, Corelli legismertebb szerzeményével, a Karácsonyi concertóval indul. A nyitószámot a barokk mintákból sokat merítő Haydn hegedűversenye követi, amelynek szólóját a Fesztiválzenekar egyik alapító tagja, Iván Tímea játssza. Carl Philipp Emanuel Bach érzelmek széles skáláját felvonultató vonósszimfóniája után a Dvořák-tanítvány Josef Suk fiatalkori, szokatlanul derűs szerenádja zárja a koncertet.” – írja a koncertről a Fesztiválzenekar.

Fotós: Akos Stiller

A Filharmónia Hangvilla bérletben még összesen három fantasztikus koncert várja a zenekedvelő közönséget. A december 12-i esemény után az új évben a Capella Savaria és a Purcell Kórus látogat el Veszprémbe, majd márciusban az Anima Musicae Kamarazenekar, végül a Fesztivál Akadémia Budapest áprilisi előadásával zárul a 2022/2023-as évad. További információt olvashatnak a www.filharmonia.hu weboldalon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!