HIRDETÉS

2018.05.02. 05:00

Világújdonságok a Reider Optikánál (x)

A rejtett optikai hibák egyszerűen kiszűrhetők

Egy diák egész életet befolyásolhatja, ha pont akkor, amikor olvasnia kellene, (hiszen jó jegyek szükségesek a továbbtanuláshoz és jól fizető szakma eléréséhez), és gyorsabban elfárad, nem tud a képességeinek megfelelően teljesíteni. Egy egyszerű látásvizsgálat kézzel fogható segítséget tud nyújtani, mivel nagyon gyakran ezeket a problémákat valamilyen rejtett optikai hiba okozza. Egy iskolai szűrővizsgálaton a rövidlátás ugyan könnyen felismerhető, de a fénytörési szabálytalanságok, a távollátás, a rejtett kancsalság nehezen, vagy egyáltalán nem.

Bizonyos optikai hibákat ugyanis a szem alkalmazkodó képessége, illetve az idegrendszer sok esetekben képes egy ideig kompenzálni, de emiatt sokkal gyorsabban elfárad, amik jellemző tüneteket okoznak, fogalmazta meg Reider László optometrista.

Mik ezek? Sok szülő tapasztalja, hogy amit az órán hall a gyerek, azt készségszinten megjegyezni, de amikor olvas, a megértés nehezebben megy, netán elalszik a könyv felett, gyakran elbambul, érdemes látási hibára gondolni. Sajnos ezt gyakran magyarázzák, hogy a gyerek lusta, figyelemzavaros vagy éppen dyslexiás. A tünetek valóban könnyen összekeverhetők!

Ha téveszti a betűket, a számokat, leír egy 6-ost, de 8-al számol tovább, az optikai szabálytalanságra utal, amit asztigmiának hívunk. Ebben az esetben az idegrendszer kénytelen a szövegkörnyezetből kitalálni, hogy milyen is az a betű, ezért sokkal lassabban halad az olvasással, nehezebb a szöveg feldolgozása.

Másik gond lehet, ha valaki azt érzi, hogy ingadozik a látásélessége, napközben szűk pupillával még jól lát, szürkületben kevésbé. Ezt az okozhatja, hogy a fénytörési hiba nem teljesen homogén a szemen, hanem a központi és a széli részen jelentős különbség van.

A Reider Optikában mindezek kiszűrésére egy forradalmian új rendszert vezettek be.

Egy speciális berendezést, az aberométert helyezték üzembe, amely az eddig használt műszerekhez képest már nem három hanem 1800 (!) ponton méri a szem fénytörési hibáját, melynek segítségével lecsökken annak a veszélye, hogy nem tökéletes korrekciót kap a páciens. Ennek a vizsgálatnak a segítségével akár 30-40 százalékkal is megnövelhető a látásélesség, ami szürkületben, esti vezetésnél, vagy tanulásnál különösen fontos!

A másik igen gyakori probléma a rejtett kancsalság, mint az a nevében is benne van, nehezen észrevehető, speciális, úgynevezett polateszt vizsgálattal derül csak ki. Tipikus tünete a sorismétlés, mivel a két szem együttműködése sokkal nehezebb. A gyorsan mozgó tárgyak távolságának megítélése is sokkal pontatlanabb, ezért ezek a fiatalok kevésbé ügyesek a labdajátékokban, és nem feltétlen azért mert “fakezűek” lennének. Kívülről is látszódhatnak a jelei, kissé beesettek a szemek, sötét karikák vannak alattuk a folyamatos izommunka miatt (Derrick szem). Felnőtteknél jellemző tünet főként szürkületben történő vezetésnél a bizonytalanság. Vajon milyen messze van a szembe jövő autó? Nagy, vagy kicsi? Gyorsan jön, vagy lassan? Előzhetek, vagy várjak? A parkolás is sokkal nehezebb ilyen esetekben. A nap második felére amikor nagy a látás igény, az idegrendszer plusz terhelése miatt gyakori a fejfájás, ami gyakran akár elviselhetetlenné is válhat. Ha a nyári szünetben, vagy hétvégén ezek a tünetek kevesebbszer jelentkeznek, szinte biztos hogy látással kapcsolatos probléma áll fenn.

Ezek vizsgálatára egy új szemléletű rendszert alkalmaznak, amit immár több mint kettő éve tesztelnek és fejlesztenek több szakember bevonásával. Az eddigi akár egy órás fárasztó vizsgálatot a negyedére is le tudják csökkenteni. Reider László hangsúlyozta, ez a vizsgálat játékos formában, feszültségmentesen zajlik, gyorsan és pontosan meg lehet állapítani vele ezeket a rejtett fénytörési hibákat.

Végeztek egy felmérést 100 dyslexiásnak vélt gyermeken. Több mint a 40 százalékukról kiderült, hogy megfelelő szemüveggel megszűntek a tünetek, a panaszok. A fejfájások nagy részét migrénesnek titulálták, ezek nagyon nagy része eredendően a szem optikai hibájának a következménye volt. Speciális prizmás szemüveggel a páciensek 80%-nál a tünetek nagymértékben csökkentek, vagy teljesen megszűntek!

A több évtizedes tradíció részeként az optikai hiba kiszűrése mellett természetesen azt is ellenörzik, hogy a szemen van-e valamilyen anatómiai elváltozás. Ehhez szemfenéki fotót készítenek egy speciális kamerával ami szintén nem általánosan elterjedt műszer. Ha valamilyen eltérést találnak az egészségeshez képest, az illetőt szemész szakorvoshoz irányítják. Számtalan esetben előfordult, hogy hozzájárultak az ügyfeleik látásának megmentéséhez.

 

 

Cím: 8200 Veszprém Kossuth L. u. 5-7.

E-mail cím: [email protected]

Telefonszám: 06-88/568-610

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában