Hirdetés

2021.10.19. 22:00

Az élet írta a Rozmaring kunyhó történeteit

Szombat esténként követhetik a nézők a „Holdas pataktól” nem messze álló varázslatos Rozmaring kunyhóban zajló életet az M2 Gyerekcsatornán.

Forrás: MTVA

Részesei lehetnek Napraforgó és az öt cserfes guba kalandjainak, amelyek során olyan hétköznapi események történnek velük, amelyek a gyermekek életében is fontos témaként jelennek meg. Míg a sorozat a gyerekek nyelvén íródott és így ad választ a kérdéseikre, a szülők kezét sem engedik el a készítők. Elindult ugyanis a Rozmaring pillanatok a családnak című podcast, amely a gyereknevelés érzékeny témáival foglalkozik.

Hosszú idő után új saját gyártású bábsorozatot készített a közmédia, a 12 részes Rozmaring kunyhó szombat esténként látható az M2 Gyerekcsatornán.

A történet szerint Napraforgó, Rozmaring nagyi világának méltó örököse azért érkezik a kunyhóba, hogy kitakarítsa, szülei ugyanis el szeretnék adni, mivel a nagyi elköltözött a felhőkbe. Itt ismerkedik meg a varázslatos világ imádnivaló gubáival, nagyi barátaival, akik innentől az ő életének a részesei lesznek. Az egyes részekben hétköznapi események történnek, ám ezek olyan lényeges témákat vetnek fel, amelyek a gyerek életében gyakran előfordulhatnak. A történetek az ő nyelvükön íródtak és adnak megoldást például a gyász feldolgozására, a testvérek közötti konfliktus kezelésére, vagy a felnőtté válás kérdésére.

– Fontos, hogy a gyerekek érezzék, milyen közel állnak hozzájuk a gubák és a Rozmaring kunyhó történetei. Ebben a kattogó, hangos, információval teli világban ugyanis olyan miliőt próbáltunk megteremteni, amelyben jól lehet szórakozni, de tanulságot is le lehet belőle vonni – emelte ki a bábsorozat fontosságát Vass Éva, az M2 Gyerekcsatorna igazgatója hangsúlyozva azt is, hogy milyen nagy és tiszteletre méltó hagyománya van a gyerekbábfilm-sorozatoknak a magyar közszolgálatai televíziózásban, a műfaj mélyre nyúló közszolgálati gyökerének legújabb hajtása pedig a Rozmaring kunyhó.

A múlt hagyománya és a jelen modernitása ötvöződik a bábsorozatban,

ugyanis a nézők a Rozmaring kunyhóban nemcsak a bábokat, hanem az őket életre keltő bábművészeket is láthatják. Ez a modern vizuális megoldás a bábszínpadon már megszokott, televízióban azonban újítónak számít.

– Színpadon elfogadott, sőt divatos megjelenési forma, hogy a néző látja együtt mozogni a színészt a bábbal, itt eldöntheti, hogy melyik részeltét nézi a darabnak. A Rozmaring kunyhóban viszont egy egészséges egyensúlyt kellett megtalálni, tudni kellett kiválasztani azokat a pillanatokat, amikor a bábra kell koncentrálni, mert annyira fontos a karaktere – mondta Lukács Gabriella, a bábsorozat vezető rendezője.

A Rozmaring kunyhó országos televíziós premierje alkalmából az MTVA rajzpályázatot is hirdetett,

amelyre óvodások és általános iskolások alkotásait várja két kategóriában. Pályázni október 30-ig lehet „Ő a kedvenc gubám” és „Ez történik a Rozmaring kunyhóban” témákban a [email protected] címen.

A legjobb rajzokat a Hetedhét Kaland című műsorban is láthatják a nézők. A részletek elérhetők a mediaklikk.hu/rozmaringkunyho oldalon, ahol színezők, videók, cikkek és további extra tartalmak is megtalálhatók, sőt a bábsorozatról, a szereplőkről és a készítőkről is rengeteg kulisszatitkot lehet itt találni. Ezen az oldalon hallgatható újra a Rozmaring pillanatok a családnak című podcast is, amelyben dr. Polányi Viktória szakpszichológus, valamint a bábjáték szerzője és főszereplője, Trömböczky Napsugár egy-egy ismert emberrel fejtik tovább a sorozat mondanivalóit, segítséget nyújtva a szülőknek a gyereknevelés érzékeny problémáinak megoldásához.

Napraforgó és az öt guba – Mályva, Kele, Deske, valamint Lári és Fári egy emlékekkel teli, mesebeli házikóban a Rozmaring kunyhóban várja a nézőket.

Rozmaring kunyhó – szombatonként 18 órától, ismétlés vasárnaponként 08.10-kor, valamint péntekenként 19.50-kor az M2 Gyerekcsatornán!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában