Hirdetés

2021.11.22. 05:00

Ha van POS terminál, akkor van vásárló is

Az elmúlt időszakban a járványhelyzet mellett a jogszabályi előírások is erősen támogatták az érintésmentes fizetés terjedését. Ma már a kis- és középvállalatok számára is létfontosságú az elektronikus fizetési lehetőség biztosítása – a legkézenfekvőbb megoldást a fogyasztók által preferált POS terminálok jelenthetik.

 

A kártyás fizetés a pandémiás időszak egyik legnagyobb nyertese volt – ezt a tendenciát erősítette tovább a januárban életbe lépett törvénymódosítás, amelynek értelmében az online pénztárgépet használó kereskedőknek szükséges valamilyen elektronikus fizetési megoldást biztosítaniuk vevőik számára.

Mivel a vásárlók elsősorban a kártyás fizetést (vagy annak okostelefonra telepíthető változatát) részesítik előnyben, egyre több hazai kisvállalkozás üzemelt be POS terminált. AZ MNB adatai alapján 2019 júniusához képest 2021 hasonló időszakában 32%-kal több kereskedő rendelkezett terminállal –csak az elmúlt fél évben több mint 25 ezerrel nőtt a kihelyezett eszközök száma.

A terminálon végzett tranzakciók száma ebben a periódusban 23%-kal növekedett, higiénikus és kényelmi szempontok nyomán, mindezekkel egy időben az érintésmentes technológia népszerűsége is megugrott. A közeledő Black Friday és az ünnepi időszak vásárlásai várhatóan tovább erősítik ezt az emelkedő trendet.

Az előbbi tendenciákból világosan kirajzolódik, hogy a versenyképesség szempontjából meghatározó lehet a kkv-k számára a POS terminál beüzemelése, ugyanis a bankkártyás fizetési lehetőség ma már nem előny, sokkal inkább alapvető elvárás a fogyasztók részéről.

„Ügyfeleink körében egyre népszerűbbek a különböző készpénzmentes fizetési megoldások, ami nem csoda, hiszen a vásárláshoz elégség egy bankkártya vagy egy okostelefon. Ehhez alkalmazkodnia kell a kereskedőknek a növekvő igények, a pandémiás helyzet, valamint a hatósági elvárások miatt is. Tapasztalataink szerint ezt a vállalkozások is felismerték, és keresik a modern, könnyen kezelhető, érintésmentes fizetést lehetővé tevő POS készülékeket. A Budapest Bank eszközei alkalmasak a Visa és Mastercard típusú kártyák elfogadására, chip-es és érintésmentes vásárlások kezelésére. Lehetőség van a Budapest Bank által biztosított mobilinternet kapcsolat használatára, amely országos lefedettséget biztosít, és a terminál képes vezetékes LAN és WIFI kapcsolaton keresztül is kommunikálni. Az ügyfelek kényelme és a még gyorsabb kiszolgálás érdekében a terminálhoz érintésmentes fizetést biztosító Pin-Padet is lehet csatlakoztatni, sőt akár közvetlenül a kasszagép is integrálható a terminállal. Ügyfeleink nagyon szeretik a modern kijelzővel felszerelt termináljainkat, üzembe helyezéskor kollégáink részletesen bemutatják ezek használatát, elakadás esetén 24 órás telefonos ügyfélszolgálatot biztosítunk, ahol segítőkész és készséges munkatársaink várják ügyfeleink hívásait” – mondta Molnár Tibor, a Budapest Bank veszprémi fiókjának vezetője.

A megváltozott kisvállalkozói igényekre a bankok is reagáltak, a Budapest Bank például felgyorsította a POS terminálok forgalmazását, és több felhasználóbarát fejlesztéssel is előállt. A kisvállalkozói számlával rendelkező ügyfeleik a kereskedői online portálon könnyen lekérdezhetik a bankkártyás tranzakciók forgalmát, amelyekből különböző elemzések, idősoros bontások és kimutatások is elkészíthetők.

2021 januárjától fogva szinte minden számláról kötelező adatot küldeni a NAV-hoz: ezen előírás teljesítését támogatva a Budapest Bank leányvállalata, a Budapest Eszközfinanszírozó továbbfejlesztette saját számlázóprogramját, a Budapest Pénzügyi Asszisztenst (BUPA) is. Az alkalmazás egy online számlázó program és az internetbank alapvető funkcióit egyesíti, ugyanis nemcsak számlák kiállításra és küldésre alkalmas, hanem – a banki háttérnek köszönhetően, netbankkal való összekötést követően – a Budapest Bankos bankszámlák, valamint a hozzájuk tartozó pénzmozgások egy helyen történő kezelésére is. A számlákat a program automatikusan elküldi az adóhatóságnak és a könyvelőnek, időt és költségeket megtakarítva a vállalkozók számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában