Hirdetés

2022.10.10. 21:00

Újabb utakon a megszokott minőséggel

A Jost Hungária Kft. Veszprém egyik meghatározó munkáltatója, 1996 óta van jelen. Kiegyensúlyozott piacra dolgozik, ennél fogva az autóipart érintő hullámok kisebb amplitúdóval mutatkoznak a Jost megrendelés állományán.

2022-ben a helyi vezetés két új fővel bővült. Februárban rövid kitérő után visszatért a vállalathoz Bosnyák Andor, mint termelésvezető. 

Bosnyák Andor
 

A bumeráng munkavállalók legjobb példája vagy, mi vezetett újra a Jost-hoz?

BA: Korábban több mint 10 évig dolgoztam itt különböző pozíciókban. Rendszermérnökként dolgoztam ki a vállalat IATF 16949 szabvány szerinti működését, Termelési területvezetőként közelebbről is beleláttam az egyik fő termékünk, a vonókuplung gyártásának, valamint a festőüzem működésének folyamatába. Fiatal, agilis szakemberként rám talált egy lehetőség, 2 évig tanácsadóként dolgoztam különböző szervezeteknek az ország minden részén. Végül 2021 év végén a Jost veszprémi gyárigazgatója hívására visszatértem, ezúttal már termelésvezetőként. Azóta magam is sok kollégát vettem vissza a csapatomba, mindig jó érzés fogadni a visszatérőket.

Mik számodra a legfontosabb vezetői elvek?

BA: Roppan fontosnak tartom a személyes kapcsolatokat – nemcsak a vezetői csapaton belül, de a közvetlen-, és a területeken dolgozó munkatársakkal együtt. Minden nap töltök egy kis időt a kollégáink között, elengedhetetlen, hogy első kézből halljuk a napi problémáikat és tudjunk ezekkel foglalkozni. Külön öröm számomra, hogy az új HR-vezetőnk – Molnos Kata személyében szintén támogatást kapok ebben. 

Molnos Kata
 

MK: Andorral közösen kidolgoztunk egy havi forgó rendszert, amikor én magam is formálisan kimegyek a területeinkre a műszakváltáskor. Ilyenkor nyíltan, őszintén tudunk a kollégákkal beszélgetni, ha van problémájuk, akkor azokról, ha nincs, akkor pedig „csak” arról, hogy miért jó együtt lenni.

Milyen a kapcsolat a HR és a termelés között?

MK: Úgy gondolom, hogy nagyon jó. A HR és a termelés együttműködése stratégiai fontosságú – a termelés biztosítja a mai megélhetésünket, a tényleges értékteremtés ott folyik. Ők alkotják a legnagyobb létszámú területet a vállalatnál. 

BA: Folyamatos, napi kapcsolatban állunk a HR-es kollégákkal – toborzás, aktuális létszám, képzések, áthelyezések, szociális események – ezeken minden nap együtt dolgozunk. 

Hogy érzékelitek a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetet?

MK: Mindannyian ugyanarról a piacról dolgozunk. A technológiai sajátosságaink miatt – hangos, koszos, nehéz termelés – halmozottan hátrányos helyzetből indulunk. Ugyanakkor igazi műhelyhangulat van nálunk, a kollégáink nagyon változatos munkafolyamatokkal találkoznak. Egy gépész beállítottságú személy számára igazi kánaán a gyár. Nincs unalmas gyártósori tevékenység. Én például imádom a „vas szagát”, amikor reggel kiszállok az autóból. A létszámunk emberléptékű, jelenleg közel 350-en vagyunk. Mindenki ismer mindenkit, igazi közösségi hangulat van. Jól képzett szakembereket nagyon nehéz találni a munkaerő piacon, sok helyen munkaerőhiány van. A fiataloknak nagyon kevés lehetőségük van minőségi szakoktatásban részt venni, kevés a szakoktató. A sok elektronikának köszönhetően már nem is annyira dívik otthon ezt-azt szerelni – hisz nincs is rá szükség. Különböző oktatásokkal – külső és belső egyaránt – igyekszünk segíteni a beillesztési/beilleszkedési folyamatokat. 

A Jost közössége a gyár udvarán
 

Mik a terveitek a következő időszakra?

BA: Most elsősorban a nálunk dolgozó kollégák megtartására koncentrálunk – hisszük, hogy felbecsülhetetlen tudásuk van, sokukkal 15-20 éve együtt dolgozunk. Nagyon értékes ismereteket és tudást tudnak átadni a következő generációnak. 

MK: Hamarosan bővülünk plusz egy fő HR munkatárssal, ezáltal több személyes figyelmet tudunk fordítani a munkatársainkra. Rendszeres gyártóterületi találkozókat szervezünk, ahol kötetlenül tudunk beszélni a kollégákat mindennapi szinten foglalkoztató témákról. Közösségkovácsoló eseményeket szervezünk: pl. apák napja, sör kvíz. Van babazászlónk az új jövevényeket köszöntendő. Színház, koncert és kézilabda meccs belépőket biztosítunk az érdeklődőknek. Kiemelt figyelemmel foglalkozunk az utánpótlás képzéssel, jelenleg 15 fő szakközépiskolás, és 3 duális egyetemista hallgatót képzünk. 

BA: Néhány hete tartottunk végre újra céges bulit – az elmúlt évek egészségügyi korlátozásai nem adtak erre lehetőséget, de most bepótoltuk.

MK: Egy nagyon jó hangulatú Casino-estet szerveztünk a munkatársainknak, ahová meghívtuk a nyugdíjasainkat és a kismamáinkat is. Ettük, ittunk, ruletteztünk, pókereztünk, énekeltünk, táncoltunk – nagyon jól szórakoztunk. Öröm volt látni, hogy több generációnk alkot egy erős közösséget. Ezt a közösséget formáljuk, erősítjük a jövőben is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában