Hirdetés

2023.11.29. 10:17

Lakást venni, vagy bérelni éri meg jobban?

Örök vita tárgya, hogy mi a jobb döntés: lakást vásárolni, vagy bérelni? A dilemma mindenkiben felmerül előbb-utóbb, legkésőbb akkor, amikor elköltözünk a családi otthonból, és megkezdjük önálló életünket. Mindkét lehetőségnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, az alábbiakban ezeket foglaljuk össze annak reményében, hogy ezzel segítséget nyújtunk a döntés meghozatalában.

Veol.hu

Forrás: 123rf.com

Lakás vásárlása

Számos kutatás foglalkozik a lakhatási kultúrával, ezek pedig rendszerint ugyanarra az álláspontra jutnak: a magyarok célja elsősorban saját tulajdonú lakás vásárlása, míg ezt tőlünk nyugatra sokkal kevesebben tartják fontosnak. Az ingatlan megvétele számos előnnyel jár, nem feledkezhetünk meg azonban a hátrányokról sem azzal, hogy természetesen mindkettő személyenként változhat, hiszen mindenki számára más a fontos.

A lakásvásárlás előnyei

Befektetés 

Ingatlanba fektetni szinte mindig jó ötlet, hiszen annak értéke idővel jelentősen megnőhet. Nézzük csak meg az eladó házakat Pest megyében: ezek négyzetméterára 2016 óta majdnem a kétszeresére emelkedett. Természetesen ez a növekedés nem lehet folyamatos, lakásunk azonban még az ingatlanpiac stagnálása esetén is őrzi értékét, így védve tulajdonosát az infláció veszélyeitől. Ha lakáshitelt vettünk igénybe a vásárláshoz, úgy a havi törlesztőrészletek – bár a banknak fizetjük őket – gyakorlatilag a saját vagyonunkat gyarapítják, ellentétben a bérleti díjjal.

Befektetés az ingatlan abban a tekintetben is, hogy ha valamilyen okból nem használjuk tovább, bérbeadásából rendszeres havi jövedelemre tehetünk szert, melynek összege a jelenlegi bérleti díjakat tekintve igen jelentős is lehet.

Szabadság 

A saját ingatlan belső terei tetszés szerint alakíthatók: ha úgy gondoljuk, újrafesthetjük a hálószobát, vagy lebonthatjuk a konyhafalat és összenyithatjuk azt a nappalival. Ezzel ellentétben egy bérelt lakásban minden apró átalakításhoz a tulajdonos engedélyére van szükségünk, még a kisállatunkat sem vihetjük magunkkal a hozzájárulása nélkül.

A szabadság megmutatkozik abban is, hogy nem kell attól tartanunk, hogy váratlanul betoppan a tulajdonos amikor éppen nem volt időnk kitakarítani és rendet rakni. Mi rendelkezünk a lakással, és azt olyan állapotban hagyhatjuk amikor munkába indulunk, amilyenben szeretnénk.

Biztonság

A saját ingatlan bizonyos fokú stabilitást jelent, hiszen nem kell a bérleti díjak emelkedésétől tartani. Ha pedig olyan nem várt esemény következik be, ami miatt a törlesztőrészleteket nem tudjuk fizetni, végső lehetőségként az ingatlant értékesíthetjük. 

A lakásvásárlás hátrányai

Kezdeti költségek 

A vásárláshoz szükségünk van önerőre, ez pedig általában az ingatlan értékének legalább 20 százaléka. Ezen kívül is jelentős terhet rónak a vásárlóra a tulajdonjog bejegyzésével, a lakáshitel igénylésével kapcsolatban felmerülő költségek

Kötelezettségek

Nemcsak a megvásárlás jár extra kiadással: a saját ingatlan karbantartási, javíttatási költségeit is nekünk kell állnunk. Az állandó kiadásokon – közüzemi díjak, közös költség, biztosítások – felül bármikor felmerülhet egy nagyobb költség, például a kazán meghibásodása vagy egy leázás következtében. 

Rugalmatlanság

Az élethelyzetünk bármikor megváltozhat: előfordul, hogy egy nem tervezett munkahelyváltás, esetleg egy új párkapcsolat miatt döntünk a költözés mellett. Ebben az esetben a saját lakás eladása időigényes és bonyolult, különösen akkor, ha megtaláltuk már a megvásárolni kívánt ingatlant, a jelenlegit azonban még nem sikerült értékesítenünk. 

Lakás bérlése

Bár a lakásvásárlás sokak életcélja, mégis egyre többen – főleg a fiatalok – élnek bérelt lakásban. Közülük sokaknak nincs is más lehetősége, vannak azonban akik azt vallják, hosszú távon ez a jobb megoldás. Nézzük tehát, milyen érvek szólhatnak a bérlés ellen és mellett.

A bérelt lakás előnyei

Rugalmasság

Amikor lakásunkat béreljük, nem vagyunk helyhez kötve: ha másik városba – esetleg külföldre – költöznénk, ezt a szerződés lejártával könnyen megtehetjük. Ugyanígy járhatunk el akkor is, ha a bérleti díj pénztárcánkhoz képest túlságosan megemelkedett, esetleg ha a család bővülése miatt nagyobb élettérre van szükségünk 

Alacsonyabb költségek 

Amikor egy lakás bérlése érdekében szerződést kötünk, akkor 1-2 havi kaucióval és az első bérleti díjjal kell számolnunk, ezen kívül azonban általában egyéb költség nem merül fel. Más a helyzet egy lakásvásárlás esetén: egy eladó ház Pest megyében fél- és egymillió forint közötti négyzetméteráron vehető meg, sokaknak tehát már az önerő összegyűjtése sem megy egyszerűen.

Kevesebb felelősség 

Természetesen a bérelt lakásban is meg kell téríteni az általunk okozott károkat, ezen kívül azonba csupán a bérleti díjjal és a rezsivel tartozunk a tulajdonosnak: a javítási, karbantartási költségek és egyéb váratlan kiadások nem minket terhelnek. 

A bérelt lakás hátrányai

Befektetési érték hiánya

A bérleti díj nem gyarapítja a vagyonunkat, hiszen mindegy, hogy hány évig fizetjük, a lakás soha nem kerül a mi tulajdonunkba.

Kontroll hiánya 

Bár a szerződés módosításához a bérlőnek is hozzá kell járulnia, alapvetően mégis a bérbeadó hozza meg a döntéseket: emelheti a bérleti díjat, vagy bármikor dönthet az ingatlan eladása mellett. 

Korlátozott szabadság 

A lakást nem változtathatjuk meg saját ízlésünk szerint: a bérbeadó hozzájárulása nélkül nem végezhetünk komolyabb átalakításokat, nem hozhatjuk magunkkal háziállatunkat, de ahhoz is az egyetértése szükséges, hogy más is hozzánk költözhessen.

Hozzunk felelős döntést

Láthatjuk, hogy bármit is választunk, az különböző – egyéni helyzettől függő –  előnyökkel és hátrányokkal jár. A döntést mindenkinek életkörülményei, pénzügyi helyzete és jövőbeli tervei alapján kell meghoznia. A választás során érdemes mérlegelni, gondolkodni és előzetesen tájékozódni, legyen azonban bérelt vagy saját, a legfontosabb az, hogy komfortosan érezzük magunkat otthonunkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában