Hirdetés

2023.11.28. 06:00

Párbeszédek Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész kiállítása Márkón

A Párbeszédek kiállítássorozat záró programja 2023. december 3-án 16 órai kezdettel kerül megrendezésre Márkón a Szent Rita Közösségi Házban és a Szent Márk Templomban.

PR cikk

A Párbeszédek programsorozat utolsó állomásán Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész legújabb vallási témájú festményei kerülnek bemutatásra

A kulturális programsorozatot teljes egészében áthatja a nevében is megjelenő párbeszéd. Az eddig három alkalommal megvalósult esemény keretében tényleges kooperáció jött létre a helyi hagyományokat képviselő alkotóközösségek és a modern művészeti ágak képviselői között, melynek köszönhetően a település sikeresen tudott kapcsolódni az EKF régióhoz. Márkó Község Önkormányzatának a minőségi programkínálat kialakításában a kortárs művészetet minél szélesebb körben megismertetni vágyó Művészetek Háza Veszprém volt partnere.

Az együttműködésnek köszönhetően első alkalommal Szilvásy Nándor plakátkiállítását és a hozzá kapcsolódó Márkói Kamara TehátRum színjátszóinak műsorát láthatták az érdeklődők a Szent Márk Házban. 2023 júniusában a textileké volt a főszerep. Az Eventuell Galéria képviseletében Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textilművész kortárs alkotók munkáit hozta el Márkóra egy pop up kiállítás keretében. A Márkófolt Varrókör Egyesület tagjai és Söptei Eszter textilművész workshopok keretében ismertették meg az érdeklődőkkel a különböző technikákat, majd egy kerekasztalbeszélgetéssel zárult a program. 

A szeptemberi alkalom a táncról szólt. Gáspár Gábor képei arról meséltek, hogyan fejezhetőek ki a különböző gondolatok és érzések a táncon keresztül. A Márkói Cserdülő Kulturális Egyesület legkisebb táncosai mutatták be tánctudásukat, végül Góbi Rita táncművész kalauzolta a résztvevőket a kortárs tánc rendkívül izgalmas világába.

Forrás: szervezők

A Párbeszédek programsorozat utolsó állomásán Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész legújabb vallási témájú festményei kerülnek bemutatásra. A Salföldön élő alkotó először a papi hivatást választotta, majd az 1970-es években fordult a művészet felé. Sajátos hangvételű tojástempera festményein fontos szerep jut az erőteljes színeknek, melyek szakrális festményein is élénkek, tiszták, mély kifejezőerővel bírnak.

A kiállításhoz 17 órai kezdettel a Steixner István Német Nemzetiségi Énekkar hagyományos adventi koncertje is kapcsolódik, mely méltó lezárása a programsorozatnak és nyitánya a karácsonyi ünnepkör eseményeinek. 

A Művészetek Háza Veszprém és Márkó Község Önkormányzata minden kedves érdeklődőt szeretettel vár az eseményre. Ünnepeljük együtt advent első vasárnapját!

A tárlat kizárólag december 3-án 10 órától 20 óráig tekinthető meg. A programokon való részvétel ingyenes. 

További részletek: 

https://www.facebook.com/events/800857121815276

https://www.facebook.com/orsettipeterkulturaliskozpont

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában